Ex -Yu

Preminuo Slavko Goldštajn

Preminuo Slavko Goldštajn
Foto: Ilustracija | Preminuo Slavko Goldštajn
N.N.

Publicista i istoričar Slavko Goldštajn umro je u Zagrebu u 89. godini života, javlja "Jutarnji list".

Goldštajn je autor i urednik mnogobrojnih knjiga i jedan od najistaknutijih hrvatskih intelektualaca.

Goldštajn je bio predsjednik Savjeta Spomen-područja Jasenovac. Objavio je niz knjiga o novijoj hrvatskoj istoriji i zalagao se za to da se ne manipuliše brojevima žrtava i izrazi saučešće svim žrtvama, bez obzira na nacionalnost i vjeru.

Bio je među onima koji su se žestoko protivili falsifikovanju istorije, ali i korišćenju fašističkih simbola u modernoj Hrvatskoj, među kojima je i ustaški pozdrav "Za dom spremni".

Rođen je 1928. godine u jevrejskoj porodici Ive i Lee Goldštajn. Slavko Goldštajn rođen je kada se porodica na proputovanju našla u Sarajevu.

Detinjstvo je proveo u Karlovcu, a na početku rata ustaše su uhapsile njegovog oca, dok je sam uspio da pobegne u Bački Kovačevac.

Od 1942. godine Slavko Goldštajn sarađivao je s partizanskim jedinicama, a kraj rata dočekao je u činu poručnika. Mnogi iz njegove porodice stradali su i završili u koncentracionim logorima.

Poslije rata Goldštajn je jedno vrijeme živio u Izraelu, a u Zagrebu je studirao književnost i filozofiju. Radio je i kao novinar, pa u "Jadran filmu", a bio je jedan od osnivača "Vjesnika u srijedu" i urednik "Vjesnika".

Zajedno sa bratom pokrenuo je krajem osamdesetih inicijativu za osnivanje Hrvatske socijalno-liberalne stranke, prve hrvatske političke partije čiji je u početku bio i predsjednik.

Nakon njega stranku preuzima Dražen Budiša, a Goldštajn je bio predsjednik Jevrejske opštine Zagreb, a kasnije jevrejske zajednice Bet Izrael.

Jedno je vrijeme bio i savjetnik nekadašnjeg hrvatskog premijera Zorana Milanovića.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Komentari: 0

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije