Ex -Yu

Prijavili Đapića zbog ubistva Paradžika

Prijavili Đapića zbog ubistva Paradžika
Prijavili Đapića zbog ubistva Paradžika

ZAGREB - Autohtona-Hrvatska stranka prava (A-HSP) krivično je prijavila Antu Đapića zbog ubistva potpredsjednika Hrvatske stranke prava Ante Paradžika 1991, te predložila da se u istrazi ispitaju Josip Manolić, Dobrislav Paraga i Ruža Tomašić.

A-HSP navodi u prijavi da ubistvo nema zastare, a da je iz dokaza koje je iznio Josip Manolić vidljivo da je Đapić sudjelovao u pripremi političkog ubistva Ante Paradžika.

Ta stranka se pri tome poziva na intervju u kojem je Josip Manolić ovih dana rekao "Nacionalu" da su prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, ratni ministar obrane Gojko Šušak i Ante Đapić zaključili da "treba izolirati ono što je najekstremnije, a one koji će se i dalje hvatati mača - znate kako se kaže, tko se mača laća...".

Kako navodi A-HSP, Manolić je u tom intervjuu rekao da je Tuđman došao do zaključka da se protiv HSP-a neće moći boriti pravosudnom represijom i da mora tražiti druga rješenja.

A-HSP se poziva i na tvrdnje Parage da je u septembru 1991. na poziv Željka Šelandića u društvu s Paradžikom došao u jednu trgovinu, gdje ih je dočekala Ruža Tomašić, koja je u to vrijeme radila u kabinetu Josipa Perkovića na osiguranju Tuđmana. Navodno im je rekla da je Tuđman izdao nalog za likvidaciju i zamolila da nikom ne govore o tom sastanku.

Ante Paradžik je ubijen nepune dvije nedjelje nakon tog sastanka, navodi A-HSP u krivičnoj prijavi.

Dodaju da Franjo Tuđman i Gojko Šušak nisu među živima, a da Đapić uživa u saborskoj penziji sa funkcijom predsjednika Gradskog vijeća u Osijeku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije