Ex -Yu

Priština objavila pet novih ciljeva u odnosima sa Beogradom

Priština objavila pet novih ciljeva u odnosima sa Beogradom
Foto: Ilustracija | Priština objavila pet novih ciljeva u odnosima sa Beogradom

PRIŠTINA - Vladinu platformu o dijalogu Beograda i Prištine objavio je predsjednik DPK i lider predizborne koalicije PAN Kadri Veselji, koji je naveo pet najvažnijih pitanja iz tog dokumenta, među kojima je i osnivanje Zajednice srpskih opština.

Prištinska „Koha“ prenosi da je Veselji taj dokument nazvao „konsenzualnom i sveobuhvatnom državnom agendom Republike Kosovo“ i dodao da ona za cilj ima postizanje političkog konsenzusa o „nekim važnim pitanjima sa kojima se republika Kosovo suočavala i ranije i sa kojima se sada suočava“.

Pitanja koja će biti obuhvaćena platformom su najvažnija pitanja za perspektivu Kosova i njegove građane, rekao je on, a po njemu ih ima pet.

„Među najvažnijim pitanjima, koje ja smatram osnovnim u ovoj platformi i za koje je potrebna izgradnja konsenzusa i sastavljanje zajedničke državne agende su: dijalog sa Srbijom, osnivanje Asocijacije opština sa srpskom većinom, osnivanje vojske Kosova, agenda evropskih integracija i izborna reforma“, naveo je Veselji.

Platformu je uputio liderima partija, Isi Mustafi iz DSK, Aljbinu Kurtiju iz Samoopredjeljenja, Ramušu Haradinaju iz ABK, Fatmiru Ljimaju iz Inicijative, Bedžetu Pacoliju iz ANK, kao i grupi nezavisnih poslanika.

„Uzimajući u obzir najbolji interes republike Kosovo, u cilju napredovanja u agendi za izgradnju države; težeći bržem dostizanju ciljeva u evroatlantskoj integraciji Kosova; sa ciljem zaključivanja dijaloga sa Srbijom i izgradnjom dobrosusjedskog partnerstva; ocjenjujući sadašnju političku situaciju u republici Kosovo; uz volju i posvećenost poboljšanju sadašnjosti i garantujući budućnost građana republike Kosovo, predlažem: konsenzualnu i sveobuhvatnu platformu državne agende republike Kosovo“, napisao je Veselji, prenijela je prištinska „Koha“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije