Ex -Yu

Proglašen Statut Vojvodine

NOVI SAD - Poslanici Skupštine Vojvodine, tačno 14 mjeseci od usvajanja njegovog prijedloga, proglasili su juče Statut autonomne pokrajine Vojvodine, za koji je glasalo 86 poslanika vladajućih stranaka.

Na drugoj sjednici parlamenta neposredno nakon proglašenja Statuta poslanici su dvotrećinskom većinom donijeli Odluku o sprovođenju tog akta.

Prema riječima pokrajinskog sekretara za upravu, propise i nacionalne manjine Tamaša Korheca, riječ je o odluci koja u prelaznom periodu od stupanja na snagu novog Satuta i njegove potpune primjene reguliše drugačiji položaj i zadatke pokrajinskih organa uprave.

Rok za usklađivanje svih pokrajinskih akata sa Statutom je šest mjeseci, rekao je Korhec, pomenuvši pritom odluke o upravi, Vladi, Savjetu za nacionalne manjine i o izborima.

Pokrajinski parlament broji ukupno 120 poslanika. Protiv proglašenja Statuta bila su trojica poslanika Demokratske stranke Srbije, dok poslanici Srpske napredne stranke i Srpske radikalne stranke nisu prisustvovali zasjedanju.

Iako su bili pozvani, svečanoj sjednici nisu prisustvovali predsjednik Srbije Boris Tadić i premijer Mirko Cvetković, kao ni predsjednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović, koja je uputila telegram u kojem je izrazila uvjerenje da će dosljedna primjena Statuta Vojvodine doprinijeti daljoj decentralizaciji i regionalizaciji Srbije. Tadić, koji je boravio u Sremskoj Mitrovici, izrazio je zadovoljstvo proglašenjem Statuta i ocijenio da je Srbija time dobila snažnu garanciju očuvanja integriteta zemlje, kao i priliku da putem regionalne evropske saradnje pomogne ekonomski razvoj zemlje. Istakao je da u Evropi postoje značajni fondovi za razvoj regija i ukazao da Srbija mora da uspostavi državni sistem koji će omogućiti pristup takvim fondovima.

Predsjednik Izvršnog vijeća Vojvodine Bojan Pajtić je u Skupštini Vojvodine poručio da novi Statut predstavlja volju građana, a ne političke elite.

"Danas proglašavamo ono što su građani proglasili mnogo ranije kada su nas birali. Oni znaju šta je za njih najbolje, a mi smo dali reč da ćemo obećanja i ispuniti", dodao je Pajtić na svečanoj sjednici parlamenta.

Predsjednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši je ocijenio da će novi najviši pravni akt pokrajine doprinijeti ekonomskom razvoju, političkoj stabilnosti i još boljoj zaštiti manjinskih prava. "Statut predstavlja istovremeno i jačanje regionalne stabilnosti i doprinos daljoj demokratizaciji, modernizaciji i evropeizaciji Srbije. Statutom se ne završava ništa, već se stvaraju uslovi za početak rada na realizaciji preuzetih nadležnosti na dobrobit svih građana Vojvodine, a time i Srbije", istakao je prvi čovjek pokrajinskog parlamenta.

On je najavio i skoro donošenja Zakona o svojini i zakona o finansiranju pokrajine.

Šef Poslaničke grupe naprednjaka Igor Mirović rekao je da poslanici te stranke nisu prisustvovali proglašenju Statuta jer se protive njegovoj sadržini. "SNS se zalaže za autonomiju u okviru Ustava, a ne za autonomiju jedne oligarhije, koja će na račun građana krojiti našu sudbinu", rekao je novinarima.

Predsjednik Pokrajinskog odbora i šef Poslaničke grupe DSS-a u Skupštini Vojvodine Borko Ilić izjavio je da su došli "crni dan za srpsku državu".

"Ovo je crni dan za državu Srbiju, ali i crni dan za građane Vojvodine, koji će od sada morati da plaćaju dve vlade, duple ministre i dvostruku administraciju", rekao je on

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije