Ex -Yu

Prosvjetari održali protest u Beogradu

Prosvjetari održali protest u Beogradu
Prosvjetari održali protest u Beogradu

BEOGRAD - Pripadnici četiri najveća sindikata prosvjetnih radnika u Srbiji protestovali su danas na Trgu Nikole Pašića u Beogradu i ponovo pozvali Vladu Srbije i ministra prosvjete Srđana Verbića da im ne smanjuju plate.

Prosvjetari traže da budu izuzeti od smanjenja plata u okviru mjera štednje Vlade Srbije, kao i da se donese zakon o platnim razredima i otpočnu pregovori o kolektivnom ugovoru.

Predsjednik Granskog sindikata prosvjete "Nezavisnost" Tomislav Živanović rekao je danas na protestu da su prosvjetari došli da poruče vlasti kako je prosvjeta u katastrofalnom stanju i da "prosvjetni radnik nije više radnik nego prosvjetni jadnik".

"Nekada smo sa ministrima razgovarali o povećanju plate, a danas to ne možemo iako su nam plate već decenijama ispod proseka u Srbiji", naveo je Živanović.

Bratislav Pavlović iz Sindikata obrazovanja Srbije rekao je da je Evropska konferencija sindikata uputila pismo premijeru Srbije Aleksandru Vučiću i ministrima finansija i prosvjete, Dušanu Vujoviću i Srđanu Verbiću, u kome traže da se prosvjeta izuzme iz smanjenja plata.

Ističući da su prosvjetu svi zaboravili, Pavlović je naglasio kako ministar prosvjete Srbije Srđan Verbić pristaje na smanjenje plata, dok se drugi ministri bore da zaposleni u njihovim resorima budu izuzeti od mjera štednje Vlade Srbije.

U četvrtini škola u Srbiji danas su časovi skraćeni ili nema nastave, a iz Ministarstva prosvjete Srbije upozoravaju na zakonsku obavezu poštivanja minimuma procesa rada, inače slijede disciplinski postupci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije