Ex -Yu

Protest 17. marta ispred ministarstva

BEOGRAD- Dva sindikata prosvjetnih radnika, koja nisu potpisala Poseban kolektivni ugovor sa Ministarstvom prosvjete Srbije poručila su danas da nastavljaju štrajk započet prije tri mjeseca, i najavila protest za 17. mart ispred resornog ministarstva.

Nastavak štrajka najavili su predstavnici Sindikata radnika u prosvjeti Srbije i Unije sindikata prosvjetnih radnika Srbije, koji su nezadovoljni zbog izostanka komunikacije s ministrom posvjete Srđanom Verbićem, prenose beogradski mediji.

"U četvrtom mesecu štrajka, što se u srpskoj prosveti nikada nije desilo do sada, saznali smo pre nekoliko dana da će represivne mere biti još jače, i želimo da poručimo da ne odustajemo i da se štrajk nastavlja", rekla je danas portparol Unije sindikata prosvjetnih radnika Srbije Jasna Janković.

Na pitanje šta je potrebno da se učini da bi nastavnici prekinuli sa štrajkom, Jankovićeva je objasnila da za početak treba da bude potpisan kolektivni ugovor.

Odlukom Ministarstva prosvjete, kako su ranije naveli iz Unije, nastavnicima i svim zaposlenim u školama koji su u zakonskom štrajku biće umanjena zarada od 19. februara, odnosno neće imati pravo na punu platu za vrijeme provedeno u štrajku.

U Uniji procjenjuju da je trenutno u štrajku, koji traje četvrti mjesec, oko 50.000 zaposlenih i da je u tom protestu oko 700 škola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije