Ex -Yu

Protest advokata, blokiran centar Beograda

Protest advokata, blokiran centar Beograda
Protest advokata, blokiran centar Beograda

BEOGRAD - Advokati su nastavili protest, a njih oko 4.000 okupilo se ispred zgrade Vlade u Nemanjinoj, pa je zbog gužve otežan saobraćaj u tom dijelu Beograda.

Ugao Nemanjine i Kneza Miloša je potpuno blokiran, pa vozila tuda uopšte ne mogu da idu, a u okolnim ulicama su se stvorile velike gužve. Ne funkcioniše ni gradski prevoz.

Kako javlja reporter B92, situacija se poboljšava, a advokati se razilaze.

Advokati su poručili da neće odustati od svojih zahtjeva, a odbacili su tvrdnje Ministarstva pravde da nemaju podršku komora i ostalih tijela.

Sa skupa je poručeno da u Srbiji postoji 8.500 advokata, od čega 300 dokotora nauka, i da se većina danas nalazi na ulicama Beograda.

"Protiv najučenijih se borite, ali se ne borite pravom", rečeno je na skupu.

Advokatura, kako je rečeno na skupu, želi da skrene pažnju Vlade Srbije na svoje zahtjeve, kao i da pokaže Ministarstvu pravde da advokati ne rade krišom i da nisu u sudnicama, već da se protest nastavlja.

Advokati su na skupu istakli da žele da nastave pregovore s Vladom Srbije ili "s kim god ona odredi".

Beogradski advokati obustavili su rad 10. septembra, a kolege iz Srbije pridružile su im se nedjelju dana kasnije, 17. septembra.

Advokati traže regulisanje paušalnog oporezivanja, kao i izmjene seta zakona koji se tiče uvođenja javnog bilježništva u Srbiji.

"Mi želimo da se zakon o notarima vrati na onaj iz 2011. godine i da im se oduzme ekskluzivitet sklapanja ugovora", rečeno je na skupu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije