Ex -Yu

Protesti u Skoplju svakog dana do 26. maja

Protesti u Skoplju svakog dana do 26. maja
Protesti u Skoplju svakog dana do 26. maja

SKOPLJE - Ispred zgrade Vlade u Skoplju u narednih 20 dana svakodnevno će biti organizovani protesti pod sloganom "Pravda za Martina Neškovskog", najavljeno je danas na društvenim mrežama.

Protesti su počeli sinoć nakon što je lider najveće opozicione stranke Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev objelodanio da je Martina Neškovskog /22/ u junu 2011. godine ubio policajac na dužnosti tokom proslave izborne pobjede VMRO-DPMNE, što je vlast sakrila od javnosti.

"Dan je bio dug, ispunjen gnjevom i pravdom. Policija je tukla, jurila i hapsila svoj narod, poslala je vodene topove i pendreke. Danas smo saznali da smo sve ove godine bili na pravoj strani. Da se izborimo za život! Svaki dan u 6! Vidimo se sutra", navodi se u pozivu objavljenom na "Fejsbuku".

Više od 20 osoba povrijeđeno je u sinoćnjim sukobima policije i demonstranata ispred sjedišta makedonske Vlade u Skoplju.

Policija je upotrijebila suzavac i vodene topove da bi rastjerala demonstrante, koji su bacali kamenje, polomili prozore na zgradi Vlade, polupali nekoliko policijskih vozila i zapalili nekoliko kontejnera.

Martin Neškoski ubijen je u izbornoj noći, kada je VMRO-DPMNE slavio pobjedu na prijevremenim parlamentarnim izborima održanim 5. juna 2011. godine. 

Policija je tada tvrdila da je mlađem muškarcu iz Skoplja pozlilo i da je pao.

Za ubistvo je nakon toga osumnjičen pripadnik makedonske specijalne policije "Tigrovi" Igor Spasov, koga je sud u Skoplju osudio na 14 godina zatvora. 

Spasov se žalio na presudu, tvrdeći da nije kriv i da nema dokaza da je počinio ubistvo, ali je Apelacioni sud potvrdio presudu skopskog suda. 

Zaev traži odgovore na pitanja zašto je MUP danima prikrivao ubistvo, zbog čega je odgovornost svedena na pojedinca. 

Makedonska opozicija najavila je veliki protest za 17. maj, koji će, kako tvrdi Zaev, trajati do odlaska aktuelne vlasti.

Zaev od sredine februara objavljuje priskuškivane razgovore, tvrdeći da je Gruevski prisluškivao više od 20.000 ljudi, među kojima su vladajući i opozicioni političari, intelektualci, novinari, ali i vjerske vođe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije