Ex -Yu

Pruga Budimpešta - Beograd korisna za region i za Evropu

Pruga Budimpešta - Beograd korisna za region i za Evropu
Pruga Budimpešta - Beograd korisna za region i za Evropu

BEOGRAD - Dva sporazuma o saradnji srpske i mađarske željeznice, kao i o saradnji carinskih organa potpisana su danas u prisustvu premijera Kine, Srbije, Mađarske i Makedonije, i dio su dogovora o modernizaciji i izgradnji pruge Beograd - Budimpešta.

Premijeri su u zajedničkom obraćanju javnosti nakon potpisivanja tih dokumenata izrazili zadovoljstvo što će se graditi pruga Budimpešta-Beograd uz ocjenu da će to biti na korist zemalja regiona Centralne i Istočne Evrope, EU i opšte saradnje Kine sa ovim dijelom svijeta.

Kineski premijer Li Kećijang je rekao da će ta pruga doprinijeti razvoju i Srbije i Mađarske, služiti na dobrobit ljudi koji u njima žive i da je u interesu te dvije zemlje, Kine, ali i drugih zemalja.

Kako je rekao, to će omogućiti da se interesi i Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope što bolje i brže ostvaruju i to će podstaći ekonomiju i donijeti benefite i Kini i zemljma Evrope.

Prema njegovim riječima, EU je najveći trgovinski partner Kine i potrebno je da se povećaju dalji privredni odnosi, a ova pruga će u tome odigrati značajnu ulogu.

Kećijang očekuje da će pruga biti završena za dvije godine i biti na korist kako Kine tako i zemalja CEE i EU.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je ovo za Srbiju veliki i važan dan, da će donijeti ne samo razvoj industrije i željeznice već i još veću povezanost sa Mađarskom , Makedonijom i daleko brži protok putnika i roba.

Prema riječima srpskog premijera, taj put će se skratiti sa 8 sati na 2,4 sata, što je brže nego da se ide i autoputem.

Kako je rekao, ovako veliki instrafrastrukurni projekat donijeće nova radna mjesta.

Srpski premijer zahvalio se premijerima na razumijevanju i na saradnji i poručio da će se sve uraditi kako bi se ovaj projekat što prije i u roku ostvario.

Orban je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da je ovo srećan dan za Mađarsku i da omogućava toj zemlji da iskoristi svoju "pozitivnu geografsku poziciju".

Mađarska je do sad zbog svog geografskog položaja bila mjesto gdje su razne vojske marširale, a sad se sve kreće u drugom pravcu, rekao je Orban, i dodao da Mađarska sad može da ima korist od tog svog geografskog položaja.

Kako je rekao, pruga će imati veliki značaj za zemlje centralne i istočne Evrope, a izrazio je i uvjerenje da saradnja Kine i Evrope napreduje.

On je naveo i da je uspjelo da se pokaže kako će EU i Kina iskoristiti prednosti koje imaju u saradnji u sljedećim decenijama.

Orban je zahvalio kineskom premijeru Liju na hrabrosti, srpskom na prijateljstvu, kao i makedonskom premijeru.

Makedonski premijer Nikola Gruevski takođe je ocijenio da je ovo važan projekat za region, Evropu i za Kinu.

On je dodao i da je ovaj projekat izuzetno važan za sve građane i da će promijeniti tok stvari i pomoći da zemlje uz brži protok robe i putnika idu naprijed.

"Sa našim prijateljima sa kojima zajednički učestvujemo u ovom projektu spremni smo da otvoreno razgovaramo i da brzo završimo sve pregovore o finansijskim modelima, dakle o onome kako da se finalizuje ceo projekat", rekao je premijer Srbije neposredno pre potpsivanja sporazumu u razgovoru sa premijerima Kine, Mađarske i Makedonije.

Vučić je dodao da je riječ o velikom projektu i uputio je zahvalnost premijeru Liju i kolegama Orbanu i Gruevskom, kao i premijeru Grčke Antonisu Samarasu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije