Ex -Yu

Prva poglavlja u pregovorima Srbije sa EU možda u septembru

Prva poglavlja u pregovorima Srbije sa EU možda u septembru
Prva poglavlja u pregovorima Srbije sa EU možda u septembru

BEOGRAD - Berlin bi konačno mogao da odblokira evropski put Srbije i odobri otvaranje prvih poglavlja u pregovorima sa EU na jesen, najvjerovatnije u septembru, pišu "Večernje novosti".

Kako navodi beogradski dnevni list, to je ključna poruka sa kojom šef njemačke diplomatije Frank Valet Štajnmajer štiže u Beograd 28. aprila.

List dalje dodaje da će među Štajnmajerovim porukama srpskom državnom vrhu ovog puta prevladavati povoljne vijesti iz Berlina, koji drži ključ za otvaranje prvih poglavlja.

On će Beogradu prenijeti da će Njemačka glasati pozitivno za start pregovora, ali da je jun previše optimističan rok, jer je ostalo još nekoliko stvari koje treba završiti.

Berlin očekuje da Evropska komisija konačno aminuje akcione planove Srbije za poglavlja 23 i 24 o pravosuđu, vladavini prava i bezbjednosti, čija je treća verzija poslata u Brisel i upravo ovim poglavljima, uz kosovsko 35, na jesen bi trebalo da počnu pregovori.

List još piše da će Njemačka tražiti da se u narednih nekoliko mjeseci "štiklira" još nekoliko stavki koje, prema stavu Berlina, proizilaze iz Briselskog sporazuma.

Štajnmajer će prenijeti i da Njemačka insistira da se do kraja istraži paljenje njihove ambasade u Beogradu 2008. i pronađu svi krivci, ali će naglasiti da je Berlin zadovoljan dosadašnjim postupanjima nadležnih u vezi s ovim pitanjem.

Praktično, kako preciziraju "Novosti", Štajnmajerova poruka biće da to nije striktan uslov za "zeleno svjetlo" Berlina za otvaranje poglavlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije