Ex -Yu

Pupovac: U Hrvatskoj na djelu razbijanje srpskih institucija

Pupovac: U Hrvatskoj na djelu razbijanje srpskih institucija
Pupovac: U Hrvatskoj na djelu razbijanje srpskih institucija

VUKOVAR - Predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac ocijenio je u Vukovaru da je već šest mjeseci na snazi pokušaj razbijanja SDSS-a kao i srpskih organizacija u Hrvatskoj.

Kako navodi, Zajedničko vijeće opština i SNV prvi put u budžetu nemaju posebne stavke čime su ova vlada i saborska većina poništili zaključak Sabora iz 2010.

Na konferenciji za novinare o odnosu vlade prema manjinskim institucijama Srba predsjednik Zajedničkog vijeća opština (ZVO) Dragan Crnogorac rekao je da u državnom budžeta za 2016, prvi put nema posebne stavke za finansiranje ZVO-a i SNV-a čime je dovedena u pitanje aktivnost tih organizacija, prenijela je Hina.

Pupovac je pojasnio da su "ZVO i SNV na osnovu Erdutskog sporazuma i Pisma namjere Vlade Hrvatske kao i zaključka Hrvatskog sabora iz 2010. u državnom budžetu imale stavku finansijskih sredstva koja su im označavana, a prvi put ove godine te stavke nema.

"Pokušaj da se ta sredstva uslove političkim odnosom je narušavanje autonomije i ZVO-a i SNV-a", rekao je Pupovac.

Na pitanje novinara, misli li da bi podrška SDSS-a vladi mogla riješiti problem finansijske "blokade" ZVO i SNV, Pupovac je rekao da podrška ili ne podrška SDSS-a vladi ne bi smjela biti uslov ispunjavanja obveza vlade prema manjinskih institucijama Srba u Hrvatskoj.

"Da su s nama razgovarali umjesto što su kupovali zastupnike, odnosi bi možda bili drugačiji. Mi jesmo za saradnju s vladom ali kada su u pitanju međusobni politički odnosi oni moraju biti predmet ozbiljnih političkih razgovora", rekao je.

Napomenuo je da je SDSS spreman da da svoj doprinos unapređenju političkih odnosa s vladom što međutim ne znači da je i za učestvovanje u vladi.

Prema njegovim riječima, prvi put u Hrvatskoj je na vlasti vlada u kojoj manjinska politika nije zastupljena kao važan segment politike vlade kao i vlada u kojoj prvi put nema predstavnika Srba, niti drugih manjina dok istovremeno netolerancija kako opšta tako i prema manjinama ne prestaje da raste.

Rekao je i da će ZVO i SNV pokušati još jednom da razgovaraju sa predstavnicima vlade, a ako i tada ne bude pomaka obratiće se institucijama koje garantuju sprovođenje međunarodnih ugovora kojima zagarantovana prava Srba u Hrvatskoj, a u slučaju Erdutskog sporazuma to je UN.

Najavio je i da će se za nekoliko dana u Rijeci okupiti saborski zastupnici manjina u Hrvatskom saboru kako bi raspravili o "novim okolnostima".

Predsjednik ZVO-a Dragan Crnogorac je ocijenio da uskraćivanje finansijskih sredstava predstavlja udar na autonomiju ZVO-a i SNV-a.

„Takođe izražavam zabrinutost zbog ugrožavanja kulturne autonomije Srba. Pozivam vladu da u skladu s međunarodnim ugovorima i preuzetim obvezama osigura sredstva za rad naših institucija", poručio je Crnogorac.

Nakon konferencije za novinare održana je svečana skupština povodom 19. godišnjice osnivanja ZVO-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije