Ex -Yu

Pupovac: U Hrvatskoj se vodi kampanja protiv ćirilice i Srba

 Pupovac: U Hrvatskoj se vodi kampanja protiv ćirilice i Srba
Pupovac: U Hrvatskoj se vodi kampanja protiv ćirilice i Srba

KOSOVSKA MITROVICA - Predsjednik Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj Milorad Pupovac izjavio je danas da se u Hrvatskoj vodi kampanja protiv ćiriličnog pisma, a samim tim i protiv Srba.

Pupovac je  novinarima u Kosovskoj Mitrovici izjavio da je  kampanja  protiv ćiriličnog pisma u Hrvatskoj  zabrinjavajuća, ne samo zbog toga što sprečava sprovođenje zakona nego što istovremeno  negira jedno pismo slovenske pismenosti i  stigmatizira ga na način  na koji nije bilo stigmatizirano ni za vrijeme rata.

"To stvara loše odnose ne samo za Srbe u Hrvatskoj, za njihovu slobodu, osjećaje pripadnosti i za njihovu mogućnost da nesmetano koriste vlastito pismo nego stvara loše odnose između Hrvatske I Srbije" - istakao je Pupovac.

Govoreći o drugim problemima sa kojima se susreću Srbi u Hrvatskoj, Pupovac je istakao probleme sa  obnovom kuća, stambenim zbrinjavanjem za one koji su izgubli stanarsko pravo,napominjući da  još nekoliko hiljada ljudi čeka rješenja za obnovu i za stambeno zbrinjavanje.

On je napomenuo je  i problem  zapošlajvanja Srba u Hrvatskoj naglasivši da država  svoje obaveze da  zapošljava ljude u javnim službama  teško ostvaruje.

"Do završetka pregovora sa EU i do članstva Hrvatske u EU taj položaj (Srba u Hrvatskoj) je napredovao, popravljao se, poboljšavao se. Sa ulaskom Hrvatske u EU nažalost taj proces napredovanja je zaustavljen, a u nekim slučajevima je došlo do stagnacije" - zaključio je Pupovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije