Ex -Yu

Pupovac: Vučić i Nikolić za politiku pomirenja u regionu

Pupovac: Vučić i Nikolić za politiku pomirenja u regionu
Pupovac: Vučić i Nikolić za politiku pomirenja u regionu

ZAGREB - Premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Tomislav Nikolić odlučili su da naprave zaokret u svojoj politici, da riješe pitanje Kosova, da nastave politiku demokrata prema članstvu u EU i da izgrađuju politiku pomirenja, posebno s Albancima, Hrvatima i Bošnjacima, kazao je potpredsjednik SDS S Milorad Pupovac.

Pupovac je u intervjuu za "Magazin" rekao da mu je Vučić u više dao do znanja da sadašnje generacije, posebno mlade generacije Srba treba čuvati od ratnih politika i ratnih retorika.

On je dodao da je premijer Vučić opredjeljen ka izgradnji najboljih odnosa s Hrvatskom.

"Zbog lošeg političkog stanja u našoj (hrvatskoj) Vladi u posljednjih pola godine, to se nastoji postići dijalogom s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović. Što se blokiranja tiče, to nije način rešavanja bilateralnih otvorenih pitanja i neće biti ni ubuduće", kaže Pupovac.

On je dodao da je to pogrešna politika ministra spoljnih poslova Mire Kovača koja je narušila ugled Hrvatske i koja nije pomogla rješavanju nijednog pitanja.

"Naprotiv, Hrvatska bi mnogo više postigla evropskim partnerstvom sa Srbijom nego s blokadama na koje vodeće zemlje zapada u ovom trenutku ne gledaju ni blagonaklono ni s odobravanjem. Trenutni geopolitički odnosi i interes koji postoji prema Srbiji to uslovljavaju. Dakle, hrvatsko evropsko partnerstvo umjesto blokade bio bi veći izazov za Srbiju od blokade", rekao je Pupovac u intervjuu za "Magazin".

On je, takođe, negirao tvrdnje da se ponudio da bude posrednik u dogovoru oko sastanka hrvatskih ratnih veterana sa srpskim premijerom Vučićem, jer mu niko od predstavnika veterana to nije ni tražio, ali je, kako je rekao, spreman da podrži svako nastojanje da se zaustavi dalje pogoršanje odnosa između Hrvatske i Srbije.

"Mislim da bi bilo dobro kad bi i predstavnici branitelja dali svoj doprinos postizanju sporazuma između Zagreba i Beograda o procesuiranju ratnih zločina i pravosudnoj saradnji između dvije zemlje. Dosad to nije bilo tako. Ukoliko neko bude imao ozbiljne namjere u tom smjeru, rado ću pomoći. Ovaj sastanak s Milanovićem nije bio takav", rekao je Pupovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije