Ex -Yu

Pusićeva stranim diplomatama objasnila zašto Hrvatska izlazi iz arbitraže

Pusićeva stranim diplomatama objasnila zašto Hrvatska izlazi iz arbitraže
Pusićeva stranim diplomatama objasnila zašto Hrvatska izlazi iz arbitraže

ZAGREB - Problem arbitraže o granici između Hrvatske i Slovenije nije riješen ostavkom slovenačkog arbitra i imenovanjem novog, jer su u postupku ostali "zagađeni" dokumenti na temelju kojih sud ne može donijeti zakonitu odluku, izjavila je ministar spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić.

Hrvatski sabor je odlučio o izlasku Hrvatske iz Arbitražnog sporazuma sa Slovenijom nakon što su mediji objavili transkripte koji pokazuju da su se slovenački arbitar i agentica dogovarali o daljnjim koracima u postupku.

I sudija Jernej Sekolec i zastupnica Simona Drenik u međuvremenu su odstupili, a Slovenija je imenovala novog arbitra i predložila nastavak arbitraže.

Šef hrvatske diplomacije pozvala je u srijedu naveče strane ambasadore i objasnila im razloge za izlazak iz arbitraže koja se, prema Zagrebu, više ne može smatrati poštenom i nezavisnom.

"Temeljni problem nije kompromitacija slovenskog arbitra... Glavna primjedba je da je dokumentacija temeljem koje bi arbitri trebali donijeti odluku 'zagađena' činjenicom da je slovenski arbitar stavio unutra stavove, papire, dokumente nakon što je arbitraža već počela svoju raspravu i razmatranje slučaja", rekla je Pusićeva.

Potpredsjednica Vlade je dodala da je to suprotno dogovorenim pravilima i da se tako ne može donijeti zakonita odluka.

"Budući da je nakon takvih poteza nemoguće ustanoviti koji su dokumenti koji su došli legalno, a koji su došli naknadno... Hrvatska smatra da je nemoguće donijeti odluku temeljem tako kontaminiranog materijala", istakla je ona.

Uprkos skandalu "Pirangate" ona ističe da određivanje granice na kopnu i moru ostaje interes i Hrvatske i Slovenije, ali kroz neki drugi postupak.

"Hrvatska je svakako željela to riješiti putem arbitražnog sporazuma, u to smo uložili puno vremena, kvalitetnih ljudi i novaca. Ovakvo ponašanje slovenačkog arbitra i agentice nanijelo je štetu i nama i slovenskoj strani koja takođe neće kroz ovaj postupak riješiti problem", smatra ona.

Na sastanku su bili i predsjednik saborskog odbora za spolnu politiku Milorad Pupovac te bivša premijerka Jadranka Kosor, koja je 2009. u ime Hrvatske potpisala Arbitražni sporazum.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije