Ex -Yu

Putin razgovarao telefonom sa Grabar- Kitarović

Putin razgovarao telefonom sa Grabar- Kitarović
Foto: N.N. | Putin razgovarao telefonom sa Grabar- Kitarović

MOSKVA,ZAGREB - Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarao je telefonom s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, koja mu je još jednom čestitala na pobijedi na predsjedničkim izborima i potvrdila poziv da posjeti Hrvatsku, saopštila je danas preš služba Kremlja.

Grabar Kitarović je, inače, kako su ranije prenijeli hrvatski mediji, bila prva predsjednica jedne evropske zemlje, koja je Putinu čestitala izbor za predsjednika.

"Predsjednici Putin i Grabar-Kitarović razgovarali su telefonom. Hrvatska čelnica čestitala je Putinu pobjedu na predsjedničkim izborima i potvrdila poziv Putinu da posjeti Hrvatsku u terminu prihvatljivom za obje strane", kaže se u priopćenju Kremlja.

Navodi se da su lideru dveju država takođe razmijenili mišljenja o raznim aspektima bilateralne saradnje, uzimajući u obzir rezultate posjeta hrvatske predsjednice Rusiji u oktobru prošle godine, posebno intenziviranje trgovinskih i privrednih odnosa. "Razgovaralo se i o nekim pitanjima na međunarodnom planu, uključujući stanje na Balkanu", kaže se u sopštenju Kremlja.

Zagrebački Večernji list podsjeća da je predsjednica Grabar-Kitarović u posjeti Rusiji bila u oktobru prošle godine, što je ujedno bila prva zvanična posjeta jednog hrvatskog predsjednika toj zemlji od 2009. godine, a ključni cilj je bio novi zamah odnosima koji su godinama bili zapušteni.

Poseta se održao u godini kada je obilježena 25. godišnjica diplomatskih odnosa između Ruske Federacije i Hrvatske.

Nakon sastanka s Grabar-Kitarović, Putin je istakao da je Hrvatska važan partner Rusije u Evropi i na Balkanu, a predsjednica je rekla da RH, kao odgovorna članica EU-a i NATO-a, ali i zemlja koja uvažava međunarodni značaj Rusije, želi dati novi zamah bilateralnim odnosima na temeljima jednakopravnosti i međusobnog uvažavanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije