Ex -Yu

Putin: Nedopustivo pisanje nove istorije; Pahor: Protiv terorizma neophodno jedinstvo svijeta (FOTO)

Putin: Nedopustivo pisanje nove istorije; Pahor: Protiv terorizma neophodno jedinstvo svijeta (FOTO)
Putin: Nedopustivo pisanje nove istorije; Pahor: Protiv terorizma neophodno jedinstvo svijeta (FOTO)

LJUBLJANA - Novi spomenik ruskim i sovjetskim vojnicima koji su poginuli u dva svjetska rata na teritoriji Slovenije odraz je stava država o tome da su nedopustivi novo pisanje istorije i opravdavanje zločina koji su doveli do pogibije miliona ljudi u tim ratovima, rekao je predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Putin je na ceremoniji povodom 100 godina od podizanja kapele u blizini planinskog prevoja Vršič u Sloveniji izjavio da spomenik podsjeća na samopožrtvovanost vojnika Rusije i ključni doprinos Sovjetskog Saveza u oslobađanju Evrope od nacizma, na besmrtni podvig generacije pobjednika.

Predsjednik Rusije je istakao da je iskreno zahvalan rukovodstvu Slovenije, članovima Društva prijateljstva Slovenija-Rusija i drugim javnim organizacijama, kao i svim Slovencima za brižan odnos prema zajedničkoj istoriji, za sjećanje na ruske građane čija je sudbina povezana s tragičnim događajima na slovenačkoj teritoriji.

"Ponoviću još jednom: Hvala, Slovenijo!", rekao je Putin.

Predsednik Rusije je izrazio zahvalnost i za "iskrenu težnju i napore za učvršćivanje temelja evropskog jedinstva na kojem treba da se gradi budućnost Evrope".

"Od sveg srca, u ime cijele Rusije i u svoje ime želim da zahvalim Sloveniji i Slovencima za to što činite radi čuvanja sjećanja na žrtve koje ste zajedno s Rusijom prinijeli na oltar pobjede ne samo u Prvom nego i u Drugom svjetskom ratu", istakao je Putin.

Ruski predsjedik je dodao i da put kroz planinski prevoj gdje su rasute kosti ruskih vojnika, s pravom nosi ime Ruska, a kapela je postala simbol prijateljstva ruskog i slovenačkog naroda, simbol zajedničke težnje miru, saradnji i procvatu, prenosi "Sputnjik".

Ruska kapela je spomenik posvećen uspomeni na ruske vojnike koji su na tim mjestima poginuli tokom Prvog svjetskog rata. Tih godina, grad Kranjska Gora bio je veliki punkt za dopremanje municije, tehnike i vojnika na austrijsko-italijanski front.

U julu 1915. godine u blizini grada otvoren je logor za ruske vojne zarobljenike, koji su izgradili put kroz planinski prevoj.

U martu 1916. jednu od grupa ruskih vojnih zarobljenika zajedno s njihovim austrijskim stražarima zasula je snežna lavina. Tada je, prema nekim podacima, poginulo više od 300 ljudi.

Kao znak sjećanja na poginule ruske vojnike izgrađena je mala drvena kapela. Tek 1995. godine ova kapela je stekla status spomenika kulture koji je pod zaštitom države. Teritorija koja pripada kapeli je 2005. godine postala memorijalni park.

Ruski predsjednik Vladimir Putin doputovao je danas oko 14.00 časova u posjetu Sloveniji.

Pahor: Za borbu protiv terorizma neophodno jedinstvo svijeta

Borba protiv savremenog terorizma zahtijeva da se prevaziđu neslaganja i da se ujedine snage čitavog slobodoljubivog svijeta, poručio je slovenački predsjednik Borut Pahor, koji je zajedno sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom prisustovovao ceremoniji povodom obilježavanja 100-godišnjice izgradnje Ruske kapelice, na prevoju Vršič.

Bezumni teroristički napadi u Francuskoj, Nemačkoj, Rusiji i drugim zemljama izazivaju uznemirenost, a problem savremenog terorizma je u njegovoj "nemilosrednosti, besmislenosti i besciljnosti".

"To nasilje nema politički program o kojem bi se moglo pregovarati ili dogovarati se mirnim putem. Bez obzira na to nećemo se predati", rekao je Pahor.

Uspostaviti dijalog nije lako, ipak cilj ima životni značaj.

"Dužni smo da tražimo u nađemo način za uspostavljanje trajnog mira i bezbednosti", zaključio je on.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije