Ex -Yu

Racije širom Njemačke, na meti Čečeni (VIDEO)

Racije širom Njemačke, na meti Čečeni (VIDEO)
Racije širom Njemačke, na meti Čečeni (VIDEO)

BERLIN - Sinhronizovane racije sprovedene su širom Njemačke, na čijoj meti su se našli Čečeni za koje se sumnja da podržavaju teroriste Islamske države, a takvih akcija biće sve više, piše danas štampa na njemačkom.

"Islamisti žele kalifat i u Čečeniji, džihadistički ogranci severnog Kavkaza prepliću se sa arapskim, a ovi sa afričkim", navode listovi, prenosi Dojče vele.

Racije su izvršene u 13 stanova u nekoliko gradića Tiringije, Hamburgu, Dortmundu, Lajpcigu i Minhenu. Niko nije uhapšen.

U centru istrage je jedan 28-godišnjak protiv kojeg državno tužilaštvo vodi istragu već više od godinu dana jer je navodno planirao da se priključi IS u Siriji.

On je priveden i pušten poslije saslušanja. Još 13 muškaraca i žena čečenske nacionalnosti su pod sumnjom da finansiraju terorizam.

Svi su u Njemačku stigli kao tražioci azila i o njihovim zahtjevima još nije odlučeno. Tužilaštvo trenutno ispituje tvrde diskove, laptopove, telefone i bankovne dokumente koji su zaplijenjeni tokom pretresa.

Ovakve racije biće sve češće, piše Frankfurter algemajne cajtung.

„Što više Islamska država dospjeva pod pritisak na sjeveru Iraka, to više preti logika eskalacije prema kojoj treba prenijeti rat u zemlje nevjernika. Situaciju svakako otežava to što otrov terora curi baš iz onih zemalja iz kojih su hiljade ljudi pobjegle u Njemačku. Akcija od utorka nas podsjeća da se tu ubraja i Čečenija, gdje je ruska vojska pod komandom Vladimira Putina svojevremeno koristila ista sredstva kao sada u Siriji", piše frankfurtski list.

"Rajniše post" da racije protiv Čečena "šire pogled na dimenzije džihada".

"Takozvani sveti rat se ne ograničava na borce kalifata u Iraku i Siriji. Islamisti žele da ustanove kalifat i u Čečeniji, džihadistički ogranci sjevernog Kavkaza se prepliću sa arapskim, a ovi sa afričkim. Racije pokazuju da službe ovu opasnost imaju na radaru", navodi list.

Kelnski "Štat ancajger" se fokusira na činjenicu da su svih 14 osumnjičenih Čečena u Njemačku stigli kao izbjeglice. Ne može se poreći, piše list, da izbjeglički talas predstavlja i bezbjednosni problem.

"To nisu dobre vijesti za sredinu njemačkog društva koja se zalaže za otvorenost prema izbjeglicama. Ovakve vijesti produbljuju podjele i rezignaciju", zaključuje list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije