Ex -Yu

Radić: Beograd ne izvozi raketu "alas"

Radić: Beograd ne izvozi raketu "alas"
Radić: Beograd ne izvozi raketu "alas"

BEOGRAD - Vojni analitičar Aleksandar Radić rekao je da su besmislene tvrdnje da Srbija prodaje Ukrajini oružje tipa raketa "alas" preko Ujedinjenih Arapskih Emirata /UAE/, zato što nijedna takva raketa još nije ni proizvedena.

"Ta proizvodnja nije došla čak ni do prototipa, a kamoli serijske proizvodnje", rekao je Radić za list "Danas" povodom tvrdnji lidera vanparlamentarne Demokratske stranke Srbije /DSS/ Sande Rašković Ivić da Srbija prodaje rakete "alas" Ukrajni preko Emirata.

DSS je ranije saopštila da su ukrajinski predsjednik Petro Porošenko i emiratski princ Mihamed bin Zajed al Nahjan dogovorili isporuku raketa "alas" Ukrajini tokom sajma naoružanja u Abu Dabiju, kojem je prisustvovao i ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić.

Predstavnici vlasti Srbije nisu htjeli da komentarišu ove tvrdnje, ali je činjenica da je Srbija još u februaru 2013, godinu dana prije rata u Ukrajini, potpisala sa Emiratima međudržavni ugovor, u okviru kojeg je bio i sporazum o namjenskoj industriji, podsjeća "Danas".

"Alas" je protivoklopni raketni sistem velikog dometa, koji je namijenjen dejstvu protiv tenkova, ali i oklopnih vozila, brodova i niskoletećih helikoptera i ciljeva na tlu.

Izdvaja ga izuzetan nivo preciznosti, koja se postiže televizijskom ili infracrvenom glavom za samonavođenje, koja raketu "alas" pretvara u neku vrstu "raketnog snajpera".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije