Ex -Yu

Raskol i ostavke u SDP-u

Raskol i ostavke u SDP-u
Raskol i ostavke u SDP-u

PODGORICA - Potpisnici platforme za očuvanje jedinstva Socijaldemokratske partije /SDP/, na čelu sa Ivanom Brajovićem, napustili su danas stranku.

Brajović je, nakon što su potpisnici platforme napustili sjednicu Glavnog odbora, rekao novinarima da se kandidovao za lidera stranke jer je SDP gubila kredibilitet zbog napuštanja izbornih principa.

Osim Brajovića, SDP su napustili i Vujica Lazović, Damir Šehović i Mićo Orlandić.

Brajović i Lazović su u ime SDP-a obavljali funkcije ministra i potpredsjednika Vlade Crne Gore. 

"Nakon glatkog odbijanja platforme, jasno je da Krivokapiću nije odgovarao jedinstven SDP", rekao je Brajović, dodajući da je Krivokapić odgovoran za cijepanje partije.

Na pitanje da li će ostati u Vladi, Brajović je rekao da su na tim funkcijama jer su zaslužili podršku biračkog tijela i da imaju legitimitet da budu na tim pozicijama, jer nisu odstupili od programa na osnovu kojeg  su dobili podršku na izborima.

Brajović je, upitan da li će u parlamentu nastaviti da djeluju kao nezavisni poslanici, rekao da će tako biti do daljeg.

Na pitanje  da li će formirati drugu partiju, on je rekao da će blagovremeno obavijestiti javnost o daljim potezima.

U platformi se traži da budući sastavi organa partije, uključujući potpredsjednike i Predsjedništvo, budu formirani prema odnosu koji je bio na Kongresu – 55 na prema 45 odsto.

Iz SDP-a su ranije saopštili da ta stranka ima samo jedan program, programsku deklaciju i Statut, koji su dobili gotovo jednoglasnu podršku na Kongresu. 

Oni su poručili da je namjera da se nepunih mjesec od Kongresa usvajaju slični dokumenti pokušaj dezavuisanja najvišeg organa partije. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije