Ex -Yu

Raste nivo Južne Morave

Raste nivo Južne Morave
Raste nivo Južne Morave

VRANJE - Na teritoriji Vranja i Vranjske banja opada nivo bujičnih potoka, ali zabrinjava konstantni rast nivoa Južne Morave, saopšteno je nakon sjednice Gradskog štaba za vanredne situacije.

Gradonačelnik Vranja i komandant štaba Zoran Antić kaže da je upozoravajući jako visok vodostaj Južne Morave i da bi zbog toga trebalo da reaguje Republički štab za vanredne situacije.

On je rekao da je put za Makedoniju prohodan, kao i svi državni putevi i opštinski putni pravci.

Antić je istakao da je nevrijeme pričinilo veliku materijalnu štetu, dodajući da je bujica oborila most na Korbevačkoj rijeci, kao i tri mala improvizovana mosta na Trebešinjskoj rjeci, ali da je vodostaj brane pod kontrolom.

On je rekao da je Elektroprivreda Srbije riješila problem sa snabdijevanjem strujom u selima oko Krive feje, gdje je juče bez električne energije ostalo 300 domaćinstava.

Prema prognozi Hidrometeorološkog zavoda, Antić očekuje da to područje opet bude pod snježnim padavinama i velikim količinama vode oko 27. januara.

"Gradski štab za vanredne situacije je naložio da se svi mostovi, prelazi i korita reka koja primaju bujicu ojačaju dodatnim naslagama peska i bedemima", kaže Antić. 

On je dodao da Štab ima punu komunikaciju sa stanovništvom i niko nije u životnoj opasnosti.

Hidrometeorološki zavod Srbije izdao je upozorenje za rijeke Mlavu, Pek i Timok, na kojima se do kraja vikenda očekuje rast vodostaja, koji ne bi trebalo da dostignu kritične tačke. 

U saopštenju se navodi da će vodostaji na donjem toku Južne Morave u naredna 24 časa biti u porastu, na Crnom i Belom Timoku danas i sutra prevazići će upozoravajuće nivoe, dok će se na Mlavi i Peku približiti upozoravajućim nivoima.

Kako se navodi u hidrološkom upozorenju, na donjem toku Južne Morave u naredna 24 časa vodostaji će biti u porastu i kretaće se između granica redovne i vanredne odbane od poplava.

Na gornjem toku Južne Morave i pritokama u naredna 24 časa vodostaji će biti u stagnaciji i manjem porastu.

Vodostaj na Neri kod hidrološke stanice Kusić danas i sutra će dostići i prevazići granicu redovne odbrane od poplava.

Na slivu Kolubare vodostaji će biti u manjem porastu do sutra, dok se dostizanje upozoravajućeg nivoa očekuje samo na rijeci LJig kod hidrološke stanice Bogovađa. 

FOTO ILUSTRACIJA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije