Ex -Yu

Razgovori Beograda i Prištine poslije 17 sati završeni bez dogovora

Razgovori Beograda i Prištine poslije 17 sati završeni bez dogovora
Razgovori Beograda i Prištine poslije 17 sati završeni bez dogovora

BRISEL - Nova runda dijaloga Beograda i Prištine završena je, poslije 17 sati razgovora, bez dogovora.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je novinarima da dvije delegacije nisu postigle dogovor ni o jednom pitanju.

"Nažalost, nismo postigli dogovor ni po jednoj tački", rekao je Vučić novinarima izlazeći iz zgrade Evropske službe za spoljne poslove.

Vučić je rekao da su dvije delegacije bile veoma blizu postizanju dogovora o Zajednici srpskih opština (ZSO), koja je bila jedna od četiri teme o kojima se prethofni dan razgovaralo.

"Prištinska delegacija nije želela da prihvati čak ni ona ovlašćenja za ZSO koje imaju opštine, a to su ovlašćenja u domenu urbanog planiranja, zdravstva i ekonomskog razvoja", precizirao je premijer Srbije.

On je dodao da je napredak postignut i u vezi sa telekomunikacijama, ali da sporazum nije finalizovan.

"Uspeli smo da sačuvamo imovinu 'Telekoma' i dogovorili smo se da pozivni brojevi prema centralnoj Srbiji ne budu naplaćivani kao međunarodni", rekao je Vučić.

O preostale dvije tačke dijaloga nije postignut praktično nikakav napredak, ukazao je premijer.

"Strahujem da je prištinska strana došla ovde da ne potpiše sporazum",rekao je Vučić i dodao da je beogradska delegacija pregovarala u dobroj vjeri i bila spremna da se dogovori.

Vučić je kazao da ne zna kada će biti sljedeća runda briselskog dijaloga.

Na pitanje da li će činjenica da u ponedjeljak nije postignut sporazum imati posljedice na evrospke integracije Srbije, Vučić je rekao da na to ne može da odgovori, ali da je on lično spreman da na sebe preuzme svu odgovornost i sve posljedice.

Kosovski premijer Isa Mustafa je novinarima rekao da je postignut napredak u vezi sa ZSO i telekomunikacijama, ali da njegova delegacija nije mogla da prihvati zahtjeve beogradske strane.

"Oni su tražili izvršna ovlaštenja za ZSO, a to je protiv našeg zakona i Ustava", objasnio je Mustafa.

On je potvrdio da je došlo do napretka u vezi sa telekomunikacijama i da je postignut dogovor o međunarodnom pozivnom broju za Kosovo, ali da sporazum nije potpisan, jer međunarodna zajednica želi da sve četiri teme budu potpisane u paketu.

Rekao je da datum održavanja sljedeće runde dijaloga zavisi od visoke predstvanice EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federike Mogerini.

Ona je, u saopštenju, objavljenom nakon sastanka sa delegacijama Beograda i Prištine, precizirala da je poslije 16 sati završen tekst sporazuma o principima za uspostavljanje Zajednice srpskih opština na Kosovu, kao i o implementaciji dogovora iz oblasti telekomunikacija.

"Finalni politički dogovor, međutim, nije postignut", konstatovala je Mogerinijeva u saopštenju dodajući da će se odmah razmišljati o budućim koracima.

Dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, koji, uz posredovanje EU, predvode srpski premijer Aleksandar Vučić i Isa Mustafa, počeo je u ponedjeljak ujutro oko devet sati, a nastavljen je nešto poslije 20.30, da bi se završio u utorak poslije 1.30.

Pauza je data zbog popodnevnih obaveza visoke predstavnice Federike Mogerini.

Na dnevnom redu su četiri krupna pitanja - ZSO, telekomunikacije, energetika i "Park mira" u Mitrovici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije