Ex -Yu

Referendum o ćirilici ne bi prošao

Referendum o ćirilici ne bi prošao
Referendum o ćirilici ne bi prošao

ZAGREB - Referendum o dvojezičnosti, u kojem bi građani Hrvatske trebalo da se izjasne o prijedlogu da se ravnopravna upotreba jezika i pisma nacionalnih manjina omogući samo ako pripadnici nacionalne manjine čine polovinu umjesto trećine stanovništva na nekom području, ne bi prošao jer bi se većina izjasnila protiv ili ne bi izašla na referendum, pokazuje istraživanje hrvatskog Instituta "Ivo Pilar".

Rezultati istraživanja o jednom od "najvrućih" hrvatskih političkih pitanja ne idu u prilog zagovornicima povećanja potrebnog udjela nacionalne manjine na polovinu stanovništva, jer se većina ispitanika, njih 34 odsto, izjasnila da to pitanje ostane uređeno kao i do sada.

Osim toga, 20,2 odsto ispitanika uopšte se ne bi odazvalo na referendum, odgovor na to pitanje ne zna njih 25,7 posto, dok je bez odgovora bilo 1,1 odsto ispitanika, prenose hrvatski mediji.

Za prijedlog da se nacionalna manjina može ravnopravno služiti svojim jezikom i pismom samo ako čini polovinu stanovništva na nekom području izjasnilo se tek 19,1 odsto ispitanika.

Međutim, što se tiče situacije u Vukovaru, odgovori su uveliko različiti jer se znatna većina protivi postavljanju dvojezičnih natpisa u tom gradu.

Protiv ploča s latinicom i ćirilicom u Vukovaru izjasnilo se ukupno 64,4 odsto ispitanika, od kojih 38,3 odsto smatra da Vukovar treba trajno izuzeti od dvojezičnih natpisa, a 26,1 odsto smatra da sa time treba još pričekati.

Onih koji bezuslovno podržavaju table sa latinicom i ćirilicom ima svega 6,1 odsto, dok je onih koji podržavaju dvojezične natpise, ali smatraju da je postupak njihovog uvođenja trebao biti pažljiviji 12,1 odsto.

Građanska inicijativa "Štab za odbranu hrvatskog Vukovara" smatra da anketno pitanje Instituta "Ivo Pilar" o tome treba li provesti referendum o ćirilici "nije korektno postavljeno", te najavljuju da će se i oni obratiti Ustavnom sudu zbog raznih pritisaka da se to pitanje proglasi neustavnim.

Istraživanje je provedeno od 24. marta do 8. maja, na nacionalno reprezentativnom, slučajnom uzorku punoljetnog stanovništva kojim je obuhvaćeno 1.000 osoba na 143 lokacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije