Ex -Yu

Region za saradnju, samit bez deklaracije

Region za saradnju, samit bez deklaracije
Region za saradnju, samit bez deklaracije

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je danas liderima regiona, učesnicima sastanka Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, da se zalaže za jačanje dobrosusedstva i politike pomirenja na putu ka EU, kao i da je Beograd, iako principijelno ostaje na stanovištu da nikada implicitno ili eksplicitno neće nezavisnost Kosova, spreman na trazenje kompromisa sa Prištinom.

Učesnici samita složili su se da je region tokom jednogodišnjeg predsjedavanja Srbije Procesom napravio pomak u saradnji i napretku ka EU, a predstavnici 12 zemalja zajednički su istakli i opredjeljenje za nastavak jačanja međusobnih veza.

Ipak, završna deklaracija sa samita je izostala - pošto je predstavnik Albanije imao primjedbe na tekst ponuđenog nacrta, a za usvajanje zajedničkog dokumenta neophodan je konsenzus.

Albanija je, naime, tražila izmjenu statuta PSJIE kako bi se Kosovu omogućilo da postane "jednaka članica" te inicijative.

Stav Srbije o tome je u četrvtak, na ministarskom sastanku PSJIE, obrazložio šef diplomatije Vuk Jeremić, podsjećajući da se sporazum Beograda i Prištine o regionalnom predstavljanju ne odnosi na multilateralne forume i da Kosovo može da učestvuje samo kao "nedržavni akter".

"Želim da budem jasan po tom pitanju: gdje je Republika Srbija, ne može biti Republika Kosovo. Ni u PSJIE, ni u Savjetu Evrope, OEBS niti nekoj instituciji ili agenciji u okviru sistema UN", rekao je Jeremić.

Za Beograd, adekvatan forum na kojem može da se čuje glas vlasti kosovskih Albanaca je Savjet za regionalnu saradnju (R C C) koji je operativni dio PSJIE.

Države članice PSJIE su, inače, danas jednoglasno odlučile da imenuju bivšeg šefa jugoslovenske diplomatije Gorana Svilanovića za generalnog sekretara tog foruma.

Kosovo je bilo u centru pažnje uvodnog govora predsjednika Srbije na današnjem samitu.

Nikolić, inače prvi put domaćin jednog multilateralnog skupa otkad je preuzeo funkciju šefa države, je istakao da je Srbija pokazala konstruktivan pristup i dobru volju u dijalogu Beograda i Prištine, što namjerava da čini i ubuduće - iako to često nije nailazilo na adekvatan odgovor druge strane, niti na razumijevanje međunardonih posrednika.

Srbija ostaje otvorena za razgovore o svim pitanjima i spremna je na kompromisna rješenja, istakao je on.

Po riječima predsjednika Srbije, pitanje Kosova i Metohije je veoma osjetljivo za Srbiju, ali je zemlja nastojala da na pragmatičan i fleksibilan način obezbijedi bolji život običnih ljudi koji žive u pokrajini: "Do sada su mir i stabilnost sačuvani prije svega zahvaljujući konstruktivnom stavu Srbije. Principijelna pozicija Srbije o budućnosti Kosova i Metohije ostaje nepromenjena. Mi nikada nećemo eksplicitno ili implicitno priznati njenu jednostrano proglašenu nezavisnost. To predstavlja ustavni imperativ kao i našu moralnu, istorijsku i iznad svega demokratsku dužnost."

Obraćajući se na engleskom jeziku, Nikolić je podsjetio da je u dijalogu s Prištinom postignut aranžman o regionalnom predstavljanju i saradnji, kojim je obezbijeđeno učešće svih i asimetričnost predstavljanja delegacija Prištine.

Kad je riječ o regionalnoj saradnji, Nikolić je istakao da će zadržati kontinuitet politike dobrosusjedskih odnosa.

Na konferenciji za novinare po završetku samita upitan je i o nedolasku hrvatskog predsjednika i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH na današnji samit - a predsjednik Srbije je poručio da je spreman za razgovore sa Ivom Josipovićem i Bakirom Izetbegovićem.

"Nisam ja prepreka razgovorima... Očekujem da otpočne naša potpuna saradnja nakon što prođe vrijeme početnih nesnalaženja u pojedinim državama regiona", rekao je Nikolić, dodajući da će "biti na raspolaganju da razgovara o budućnosti naših građana i naroda" - kada Josipović i Izetbegović odluče.

Šef hrvatske države i predsjedavajući tročlanog Predsjedništva BiH nisu u ponedjeljak prisustvovali ni inauguraciji novog srpskog predsjednika, zamjerajući mu na izjavama o Vukovaru i Srebrenici.

Nikolić je poručio i da će učiniti sve da on lično ne bude problem koji bi neko isticao kao razlog za nemogućnost saradnje, ali i da smatra da je svojim djelima već pokazao da je potpuno posvećen ideji saradnje, bezbjednosti i mira.

Po njegovim riječima, kad je on lično u pitanju na dijelu su "različita izvlačenja iz konteksta, insinuacije, loša tumačenja i loše namjere". Ipak, kako je kazao, sve je to manje važno od saradnje.

"Postoji i ljutnja kod nekih ljudi, ali sve to prođe, jer narodi moraju da sarađuju. Države moraju da sarađuju i mi smo se zbog toga i okupili", zaključio je predsjednik Srbije.

Po njegovom mišljenju, sve zemlje regiona "dijele zajedničke vrijednosti demokratije, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava".

Samitu se obratio i premijer Mirko Cvetković, ističući da su države regiona u ključnom periodu za rješavanje svojih nacionalnih interesa, prije svega u kontekstu evrointegracija i stvaranja stabilnog ambijenta nophodnog za privredni napredak.

Po njegovim riječima, zemlje regiona su shvatile da jedino zajedničkim snagama mogu prevazići situaciju u kojoj se nalaze tako što će udahnuti novi život regionalnoj saradnji i iskoristiti velike mogućnosti koje ona otvara. Zajednički cilj svih regionalnih inicijativa, kako je precizirao, mora biti razvoj multilateralne saradnje, kao osnove ekonomskog napretka, političke i ekonomske stabilizacije i konsolidacije dobrosusjedskih odnosa, što su i preduslovi za integraciju u EU.

Srbija današnjim samitom završava predsedavanje PSJIE, koje preuzima Makedonija, a predsjednik te države Djorđe Ivanov ističe da su regionalne inicijative sredstvo za transformisanje jugoistočne Evrope u prostor stabinosti i saradnje.

Po njegovim riječima, države regiona ne smiju da dopuste da im drugi nameću odgovore, već da same, sarađujući, pronalaze rješenja za globalne izazove koji ih pogađaju. "Vrijeme je za akciju, a ne riječi, kako bismo ostvarili zajedničku budućnost, jer nade bez djela su uzaludne. Mi još nismo ostvarili značajan progres u mnogim oblastima, a vrijeme nam neumitno izmiče", upozorio je Ivanov.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović istakao je da je "prijateljstvo država i saradnja jedini put ka prosperitetu ovog djela svijeta, a i najbolja preporuka za napredak ka članstvu EU".

Cclan Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović rekao da je njegova zemlja posvećena regionalnoj saradnji, ali da se protivi daljoj institucionalizaciji PSJIE i drugih regionalnih inicijativa. S tim u vezi on je ocijenio da bi svi otvoreni problemi trebalo da se rješavaju blateralnim putem i dijalogom.

Radmanović se posebno osvrnuo na pitanje Kosova i založio se za rješenje pregovorima, u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN.

Predsjednik Bugarske Rosen Plevnelijev istakao je da su, što se njegove zemlje tiče, tri najvažnija stuba PSJIE - kolektivna vizija zajedničke budućnosti u EU, vizija bezbjednosti u okviru kolektivnog evroatlantskog bezbjednosnog koteksta i dobri odnosi u regionu.

"Možemo napredovati samo ako se integrišemo, ako uspostavimo mrežu povjerenja i saradnje i mostove koji će nas sve zajedno dovesti do prosperiteta", rekao je Plevnelijev, konstatujući da je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije preduslov ostvarivanja svih ovih ciljeva.

Na samitu, Tursku je predstavljao premijera Ali Babačan, Rumuniju šef diplomatije Andrei Marga, Albaniju šef diplomatije Seljim Beljotraja, Hrvatsku pomoćnik ministra spoljnih poslova Nebojša Koharović, Grčku generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Janis Aleksis Zepos, a Sloveniju državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Boža Cerar.

Prisustvovali su i ambasador Danske, zemlje koja predsjedava EU, Mete Kjuel Nilsen, šef Delegacije Evropske komisije u Srbiji Vensan Dežer, generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju (R C C) Hido Bišćević i generalni sekretar Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) Lamberto Zanijeri.

Naredni Samit šefova država i vlada PSJIE biće održan u Ohridu 2013. godine, a godina dana kasnije u Bukureštu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije