Ex -Yu

Ronioci zakrpili nasip kod Tanca, u Slavonskom Brodu strahuju da najgore tek dolazi

Ronioci zakrpili nasip kod Tanca, u Slavonskom Brodu strahuju da najgore tek dolazi
Foto: Facebook | Ronioci zakrpili nasip kod Tanca, u Slavonskom Brodu strahuju da najgore tek dolazi

JASENOVAC - Na jasenovačkom području u Kosinjskoj dolini i dalje su na stanju vanredne mjere odbrane od poplava, gdje su ronioci jedva uspjeli da spriječe urušavanje nasipa.

Ništa bolje nije ni u ostalim ugroženim područjima.

Kako javljaju hrvatski mediji, ronioci su se satima borili da spriječe urušavanje nasipa, koji je voda počela da probija. Osim ronilaca na terenu su i vatogasci, vojska, pripadnici HGSS-a, a pomažu i mještani.

"U gotovo nemogućim uvjetima, s vrlo niskom temperaturom vode od sedam stupnjeva i nikakvom vidljivosti, ronioci su više od dva sata proveli u vodi u kojoj im je prijetilo pothlađivanje kako bi na kritičnome mjestu na nasipu spriječili daljnje urušavanje", priopćio je HGSS.

Budući da se radilo o odronu i urušavanju puta, bilo je potrebno ojačati nasip uz koji ide cesta. Ronioci su razvukli deset cerada dugih deset metara i širokih četiri metra sa strane nasipa izloženog vodi, te tako ojačali nasip i zaustavili prodiranje vode i moguće potpuno urušavanje puta, prenosi "N1".

"Nakon toga ronioci su se uputili kilometar dalje kako bi na još jednoj kritičnoj točki pripremili moguću sanaciju", navodi HGSS.

Sava još može da raste?

U Jasenovcu je u ponedjeljak izmjeren najviši vodostaj Save u istoriji - u 22 sata bio je 925 cm. Dosad je bio rekord od 907 cm iz 1970. godine.

Zagrebački portal "Index.hr" javlja da opasnost još nije prošla, te da se sredinom sedmice očekuje najveći vodeni val.

Portal naglašava da su procjene da bi Sava mogla da raste još 20 do 30 cm.

Na zahtjev načelnika Štaba civilne zaštite Republike Hrvatske, upravnika DUZS-a Dragana Lozančića, u ponedjeljak naveče održana je sjednica Štaba civilne zaštite na temu odbrane od poplava te praćenja razvoja situacije i preduzimanja odgovarajućih mjera.

Nakon sastanka Lozančić je izjavio da je na terenu dovoljno snaga.

"Želimo ipak biti pažljivi, imamo i rezervne snage", rekao je on.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je da su prognoze dobre te da se "u noć ulazi sa stabilnim linijama." Procjenjuje da se u utorak oko podneva može očekivati stagnacija vodostaja.

Zatvoren put Sisak - Popovača

Zbog prelijevanja savske vode preko državnog puta (D36) Sisak - Popovača, donesena je odluka da se taj put zatvori za sav saobraćaj.

Saobraćaj će biti obustavljen do utorka u 7 sati. To znači da će jedina saobraćajna veza između posavskog i moslavačkog dijela županije biti potpuno prekinuta. Najbliži obilazni alternativni pravac je preko Ivanić Grada i Martinske Vesi. U zavisnosti od uslova na trenu, Štab će u utorak donijeti odluku o daljoj regulaciji saobraćaja.

Do prelijevanja vode preko prometnice u šumi Brezovica, došlo je zbog sve veće količine savske vode koja se pušta u retenciju Lonjsko polje.

Opasnost u Slavonskom Brodu tek dolazi

Stanovnici Slavonskog Broda s određenom dozom straha iščekuju nadolazeći val koji će uskoro proći kroz Jasenovac prema Slavonskom Brodu. Očekuje se da bi kroz Slavonski Brod trebalo da prođe u četvrtak ili petak.

"Opravdano je što se ljudi plaše kada vide ovako veliku vodu, ali ih uvjeravamo da smo poduzeli sve kako bi im pomogli ako za to bude potrebno. Prema nekim procjenama još se očekuje da vodostaj rijeke Save kod Slavonskog Broda poraste još oko 20 centimetara, što bi trebalo iznositi oko + 850 centimetara i to bi po nas bio najbolji scenarij", rekao je Stjepan Bošnjaković, dožupan Brodsko-posavske županije i prvi čovjek Štaba za odbranu od poplave, javlja "24sata.hr".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije