Ex -Yu

Rusija kritikovala Hrvatsku zbog Ukrajine

Rusija kritikovala Hrvatsku zbog Ukrajine
Foto: Ilustracija | Rusija kritikovala Hrvatsku zbog Ukrajine

MOSKVA - Rusko Ministarstvo spoljnih poslova ocijenilo je danas da su pokušaji Zagreba da pomogne Kijevu da primjeni hrvatsko iskustvo "mirne reintegracije okupiranih teritorija" na Donbas "neprimjerni i kontraproduktivni".

Kako se objašnjava u saopštenju, nakon razgovora hrvatskog i ukrajinskog premijera u Zagrebu mogle su se čuti izjave da postoje planovi da se pojačaju aktivnosti hrvatske radne grupe o saradnji sa Ukrajinom, osnovane u oktobru 2016, prenosi TASS.

"Grupa pokušava da pomogne Kijevu da iskoristi hrvatsko iskustvo takozvane mirne reintegracije okupiranih teritorija za koje se tvrdi da je navodno primjenljivo na Donjeck i Lugansk. Moramo da naglasimo da su takvi koraci neprimjereni i kontraproduktivni, jer ni najmanje ne olakšavanju riješavanje unutrašnjeg ukrajinskog sukoba", navodi se u saopštenju.

Rusko ministarstvo je, takođe, izrazilo žaljenje što hrvatske vlasti promovišu svoje institucije "domaće proizvodnje" umjesto da pozivaju na jačanje dijaloga u okviru Kontakt grupe iz Minska.

Ocijenjuje se i da "hrvatska jednostrana procjena" balkanske krize 1990-ih godina ohrabruje kijevsku ratnu stranu i navodi da bi Hrvatska, umjesto toga, trebalo da jasno izrazi svoju posvećenost potrazi za putevima da se riješi situacija.

"Oni nemaju želju da odustanu od planova da unaprijede vojnu saradnju sa Ukrajinom, umjesto da traže od Kijeva da prekine sa granatiranjem Donbasa, da ukine saobraćajnu i ekonomsku blokadu regiona i ukine restrikcije kojima se ograničava pristup stanovništva informacijama", smatra to ministarstvo.

Rusko ministarstvo izrazilo je očekivanje da će njihove hrvatske kolege preusmjeriti svoje napore kako bi učinile da Kijev ispuni svoje obaveze u sklopu paketa mjera, koje je usvojila Normadijska četvorka.

Hrvatski premijer Andrej Plenković sastao se u utorak u Zagrebu s ukrajinskim kolegom Volodimirom Grojsmanom s kojim je razgovarao o krizi u Ukrajini, gdje je u zadnje tri godine poginulo 10.000 ljudi, podsjeća Hina.

Plenković je na zajednickoj konferenciji za novinare rekao da je Hrvatska bila "žrtva velikosrpske agresije 90-ih godina, imala okupirana područja i ugrožen teritorijalni integritet, ali i iskustvo mirne reintegracije" i naveo da je zato želi da "pomogne Ukrajini da mirno integriše svoju teritoriju u ustavnopravni poredak".

Iz tog razloga, dodao je, osnovana je radna grupa u cilju da se Ukrajini "ponudi katalog mjera koje je Hrvatska sprovela pri svojoj mirnoj reintegraciji".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije