Ex -Yu

Ruska štampa ocijenila da je Beograd pokazao koliko poštuje Putina i Rusiju

Ruska štampa ocijenila da je Beograd pokazao koliko poštuje Putina i Rusiju
Ruska štampa ocijenila da je Beograd pokazao koliko poštuje Putina i Rusiju

BEOGRAD - Ruska štampa ocijenila je da je Beograd iskazao posebnu čast predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu, pomjerivši održavanje vojne parade za 16. oktobar, kada je on posjetio Beograd, iako je događaj bio zakazan za 20. oktobar, kada srpska prijestonica slavi 70 godina od pobjede nad fašizmom.

List "Komersant" navodi da je Putin imao kratke razgovore sa državnim vrhom Srbije zbog ranije dogovorenog sastanka sa njemačkim kancelarom Angelom Merkel u Milanu, ali da je "prestao da žuri" kada je počela "za srpske uslove grandiozna parada".

"Nije reč o tome da je sve bilo tako dirljivo. Bilo je to nešto mnogo više nego provincijska parada. Nešto iskreno i prirodno, toliko od duše i srca, da se oči nisu odvajale od te parade", zaključuje izvještač "Komersanta", i dodaje: "Ovdje, u Beogradu, oni su zaista zahvalni".

Vladin list "Rasijska gazeta" piše u članku pod nazivom "Rusija ne trguje prijateljstvom", da je Putin nazvao Srbiju "najbližim saveznikom".

Dnevnik napominje da je u razgovorima Putina sa srpskim rukovodstvom najviše riječi bilo o prijateljstvu i energetici.

"Potrebno je da se naše ekonomske veze razgranaju, čemu doprinosi dosadašnja situacija. Rusija ne bi željela da se produži rat sankcijama sa EU, ali dok je on u toku, takve zemlje, kao što je Srbija, imaju šansu da zauzmu dostojno mjesto na ruskom tržištu", piše list.

"Izvestija" piše da je Rusija bila glavni učesnik proslave sedamdesetogodišnjice oslobođenja Beograda i da "odavno tako nisu dočekivali rusku delegaciju, kako na zvaničnom, tako i na narodnom nivou".

Moskovski "Komsomoljec" piše da su Putina dočekali u Srbiji kao pobjednika, i da takav prijem rijetko organizuju u ruskim regionima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije