Ex -Yu

Ruski energetski projekti na Balkanu poslije "Južnog toka"

Ruski energetski projekti na Balkanu poslije "Južnog toka"
Ruski energetski projekti na Balkanu poslije "Južnog toka"

BEOGRAD - Naučna konferencija pod nazivom "Ruski energetski projekti na Balkanu poslije 'Južnog toka'", biće održana u Beogradu, najavili su organizatori.

Skup, koji će biti održan u Beogradskoj poslovnoj školi (BPSS) u organizaciji Ruskog centra za strateška istraživanja (RISI), Fonda istorijskih perspektiva (FIP), Nove srpske političke misli (NSPM), Naše Srbije i BPSS,  otvoriće ambasador Ruske Federacije Aleksandar Čepurin i direktor Beogradske poslovne škole dr Đura Đurović. 

Na konferenciji će Igor Prokofjev, zamjenik direktora RISI, govoriti o "Energetskim aspektima spoljne politike Rusije", Đorđe Vukadinović, glavni urednik časopisa "Nova srpska politička misao", o "Rusko-srpskim odnosima poslije 'Južnog toka'", a rukovodilac balkanskog sektora RISI Nikita Bondarev o "Prisustvu Rusije u energetici Srbije i Bugarske - sličnosti i razlike".

Među temama skupa je i pitanje "Koliko je Srbiju do sada koštala primjena SSP-a sa EU i perspektive ekonomske saradnje sa Rusijom", o čemu će izlagati Dejan Mirović sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Prištini, dok će bivši ministar energetike Bugarske Ivan Markov govoriti o "Bugarskoj na pragu energetske krize".

Goran Nikolić sa Institut za evropske studije iz Beograda će govoriti o energetici u kontekstu rusko-srpskih ekonomskih odnosa, a Vojislav Vuletić, predsjednik Skupštine srpskog Udruženja za gas, o značaju gasa za energetiku i privredu Srbije, sa posebnim osvrtom na moguće alternativne pravce snabdijevanja gasom.

Na konferenciji će biti riječi o rusko-srpskim odnosima u kontekstu međunarodne bezbjednosti, kao i o ulozi Turske u energetici Balkana.

Najavljeno je i učešće glavnog urednika časopisa "Gazprom", Sergeja Pravosudova, predstavnika Naftne industrije Srbije (NIS) i brojnih anlitičara i stručnjaka za energetiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije