Ex -Yu

Ruski mitropolit zatražio oslobađanje vladike Jovana

Ruski mitropolit zatražio oslobađanje vladike Jovana
Ruski mitropolit zatražio oslobađanje vladike Jovana

SKOPLJE - Mitropolit volokolamski Ilarion, koji je i predsjednik Odjeljenja za spoljne crkvene odnose Moskovske patrijaršije, zatražio je od makedonskih zvaničnika oslobađanje iz zatvora vladike Jovana, odanog Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Mitropolit Ilarion se tokom vikenda u Makedoniji sastao s poglavarom kanonski nepriznate Makedonske pravoslavne crkve arhiepiskopom Stefanom, makedonskim predsjednikom Đorđem Ivanovim, premijerom Nikolom Gruevskim i arhiepiskom Ohridske arhiepiskopije vladikom Jovanom, pišu danas makedonski mediji.

Na sajtu Ruske pravoslavne crkve objavljeno je da je mitropolit Ilarion boravo u Makedoniji i da je cilj posjete bio "regulisanje kanonskog statusa crkvene strukture Makedonske pravoslavne crkve koja je izvan zajednice pravoslavnih crkava".

Prema makedonskim medijima, mitropolit Ilarion je od sagovornika tražio i pomilovanje mitropolita skopskog i arhiepiskopa ohridskog Jovana Vraniškovskog, koji se nalazi na izdržavanju trogodišnje zatvorske kazne zbog pronevjere 250.000 evra, u vrijeme dok je bio na čelu jedne eparhije Makedonske pravoslavne crkve.

Ruski vladika tokom zvanične posjete Makedoniji sastao se i sa arhiepiskopom ohridskim Jovanom u Klinici "Majke Tereze" u Skoplju, objavljeno je na sajtu Ohridske arhiepiskopije Srpske pravoslavne crkve.

Arhiepiskop Jovan, čije je svetovno ime Zoran Vraniškovski, uhapšen je 12. decembra 2011. godine na grčko-makedonskom graničnom prelazu kod Bitolja, zbog pronevjere crkvenog novca kojim je kupovao zemljište. Od tada se nalazi u skopskom zatvoru Idrizovo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije