Ex -Yu

Ružne poruke iz Hrvatske: Na ulicama ponovo sramni antisrpski plakati (FOTO)

Ružne poruke iz Hrvatske: Na ulicama ponovo sramni antisrpski plakati (FOTO)
Ružne poruke iz Hrvatske: Na ulicama ponovo sramni antisrpski plakati (FOTO)

VUKOVAR - Na ulicama hrvatskih gradova s vremena na vrijeme pojave se antisrpski grafiti, a još češće plakati sa sramnim natpisom "Srpsko porodično stablo".

Zadnji takav slučaj dogodio se u Vukovaru, posljednjem gradu u nizu u kojem se pojavila uvredljiva poruka Srbima.

Fotografije grafita sa vukovarskih ulica su se proširile društvenim mrežama. Iste poruke, samo u vidu plakata i naljepnica, ranije su se pojavljivali i u drugim hrvatskim gradovima.

Najprije su postavljeni 2013. godine na zagrebačkom Trgu bana Jelačića. Međutim, oni savjesni građani su ih ukolnili nakon desetak minuta.

Prošle godine identične naljepnice su osvanule na banderi na ulazu u jedan zagrebački vrtić. I opet su ih uklonili savjesni građani.

Sad je isti prizor ponovo osvanuo u Vukovaru, i to u formi grafita.

Prizor prikazuje crnu podlogu, na kojoj je iscrtano stablo s obješenim tijelima uz natpis "Serbian family tree", što u prevodu znači "srpsko porodično stablo".

Isti sramotni prizori pojavili su se i na ulicama Petrinje krajem prošle godine.

Podsetimo, "Amnesti ineternešnal" je nedavno objavio izvještaj u kojem se navodi da u Hrvatskoj postoje brojni problemi na područjima ljudskih prava.

Organizacija ističe da su u Hrvatskoj nacionalne manjine diskriminisane, te podvlači da Srbi povratnici muku muče kako bi povratili svoju imovinu.

U izvještaju se dodaje i da je upotreba manjinskih pisama i jezika politizovano.

Posebno se ističe kraj prošle godine u Hrvatskoj kada je, prema mišljenju ljudi iz organizacije, politička nestabilnost bila praćena nacionalističkom retorikom i govorom mržnje posebno prema Srbima i migrantima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije