Ex -Yu

SAD pozdravljaju zajedničko saopštenje Vučića i Rame

BEOGRAD - Ambasada SAD u Beogradu pozdravila je danas zajedničko saopštenje premijera Srbije Aleksandra Vučića i albanskog premijera Edija Rame o posvećenosti dveju vlada očuvanju stabilnosti u regionu, kao i odluku o određivanju novog datuma za Raminu posjetu Beogradu.

"Pozdravljamo zajedničko saopštenje premijera Aleksandra Vučića i Edija Rame o obnovljenoj posvećenosti Vlada Srbije i Albanije očuvanju stabilnosti u regionu. U potpunosti podržavamo odluku dva premijera da se za posjetu odredi novi datum i nastavi sa rješavanjem problema putem dijaloga", rekao je u pisanoj izjavi Tanjugu ataše za štampu Ambasade SAD Stiven Stark. 

Posjeta premijera Rame Beogradu, koja je prvobitno bila planirana za 22. oktobar, odložena je nakon incidenta koji se prije nedjelju dana dogodio tokom fudbalske utakmice Srbija-Albanija.

Vučić i Rama složili su se u nedelju u telefonskom razgovoru da zvanična posjeta albanskog premijera Srbiji bude odložena za 10. novembar.

U zajedničkom saopštenju dvojice premijera se navodi da su se  saglasili da su incidenti na stadionu u Beogradu tokom utakmice između reprezentacija Srbije i Albanije po svojoj suštini bili veoma nesrećni.

"I dalje postoje jasna neslaganja oko toga kako je do incidenta došlo, ali ne smijemo i nećemo propustiti mogućnost da se sastanemo i da radimo na održavanju regionalne stabilnosti", naglasili su sagovornici.

Vrijeme je da okrenemo novu stranicu u političkim i ekonomskim odnosima između Srbije i Albanije, zaključila su dvojica premijera.

Vučić i Rama istakli su da je neophodno nastaviti dijalog i proces započet u Berlinu 28. avgusta, tokom konferencije o zapadnom Balkanu, jer će on omogućiti poboljšanje odnosa dvije zemlje, regiona ali i cijele Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije