Ex -Yu

SDA: Aćif-efendija bio je legitimni predstavnik Bošnjaka

SDA: Aćif-efendija bio je legitimni predstavnik Bošnjaka
SDA: Aćif-efendija bio je legitimni predstavnik Bošnjaka

NOVI PAZAR - Stranka demokratske akcije Sandžaka (SDA) Sulejmana Ugljanina saopštila je danas da je Aćif Hadžiahmetović, poznat kao Aćif-efendija, bio "legitimni predstavnik Bošnjaka" koji bi trebalo da bude spomenut u istoriji tog naroda.

"Bio je i načelnik sreza, što znači da je bio javna ličnost, itekako legitimna i prihvatljiva u tom vremenu. Smatramo da taj čovjek treba da bude spomenut u istoriji Bošnjaka, jer je bio njihov legitimni predstavnik", navodi se u saopštenju SDA.

Tabla u čast Aćif-efendije postavljena je u subotu u pješačkoj zoni u centru Novog Pazara, na mjestu na kojem je nekada bila njegova kuća, a događaju je prisustvovao i ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin.

SDA je naveo da je obaveza te stranke da "ispravi ono što je o Aćifu Hadžiahmetoviću pisano u istoriji koju je režirao Centralni komitet Komunističke partije".

"Na opštu štetu, a posebno štetu Bošnjaka, na snazi je i dalje 'režirana' istorija koja je daleko od istine. Sudi se čovjeku o kome zapravo ne znamo ništa. Zato smatramo da se ovdje radi o klasičnoj istorijskoj neobaviještenosti", naveo je SDA.

Ugljaninova stranka je dodala da je Hadžiahmetović bio Bošnjak i narodni poslanik u Skupštini Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca, a zatim i Skupštine Kraljevine Jugoslavije.

Potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić iniciraće sutra na sjednici Vlade Srbije razgovor o prisustvu Ugljanina postavljanju spomen ploče Aćif-efendiji u Novom Pazaru, rečeno je ranije danas agenciji Beta u Vučićevom kabinetu.

Današnji Pres objavio je da će Ugljanin morati da objasni Vučiću zašto je prisustvovao postavljanju spomen-ploče u čast Aćif-efendije, koji je strijeljan 1945. godine zbog zločina u Drugom svjetskom ratu. Na teret mu se stavljalo da je kao komandant Novog Pazara bio odgovoran za ubistvo oko 7.000 Srba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije