Ex -Yu

SNP: Istinsko pomirenje jedino ako Hrvatska prizna genocid

SNP: Istinsko pomirenje jedino ako Hrvatska prizna genocid
SNP: Istinsko pomirenje jedino ako Hrvatska prizna genocid

Srpska narodna partija (SNP) saopštila je da hrvatski zvaničnici treba da se ugledaju na njemačke političke lidere poslije Drugog svjetskog rata i priznaju ulogu svoje zemlje u Hitlerovim nacističkim zločinima, kao i da se jasno ograde od zvjerstava koje su ustaše počinile nad Srbima, Jevrejima i Romima na teritoriji tadašnje NDH.

"Put u stabilnost i istinsko pomirenje u regionu vodi jedino preko suočavanja Hrvatske sa njenom nacističkom prošlošću i priznavanja genocida, koji je ova zemlja počinila nad Srbima za vrijeme NDH", navode iz SNP-a.

Povodom izjave šefa hrvatske diplomatije Mire Kovača da je ambicija Zagreba da sa Srbijom izgradi odnose kakve su poslije Drugog svjetskog rata izgradile Njemačka i Francuska, SNP podsjeća da je do istinskog pomirenja Francuza i Nijemaca došlo tek kada je Njemačka priznala svoju nacističku prošlost i genocid koji je počinila.

Međutim, ističu u SNP-u, najnovija članica EU - Hrvatska, umjesto da se stidi nacističkog dijela svoje istorije, ona se tim periodom svoje istorije ponosi.

"Pravni nasljednik tadašnje NDH, sadašnja Republika Hrvatska, i dalje nastavlja fizičko i pravno nasilje nad svojim građanima srpske nacionalnosti ukidajući im pravo na ćirilično pismo i uskraćujući im osnovna ljudska prava", navode iz SNP-a.

Naglašavaju da Hrvatska to čini danas, kao što je to činila masovnim istrebljenjem skoro milion Srba u periodu od 1941. do 1945, kao što je "divljački i protivustavno ukidala konstitutivnost Srba 1990. i 1991", kao što je to radila tokom "Bljeska" i "Oluje" kada je počinjeno najveće etničko čišćenje u modernoj Evropi.

"Zato SNP zahtijeva da zvanični Beograd povede više računa o zaštiti prava Srba u Hrvatskoj, kao i u drugim zemljama regiona u kojima su Srbima ugrožena osnovna ljudska prava", poručuju iz SNP-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije