Ex -Yu

SPC osudila najavljenu "gej paradu"

SPC osudila najavljenu "gej paradu"
SPC osudila najavljenu "gej paradu"

BEOGRAD - Srpska pravoslavna crkva /SPC/ osudila je održavanje "parade ponosa", ocijenivši da je to "besprizorna gej parada" koja se nasilno nameće Srbiji i Beogradu.

U saopštenju SPC, koje je potpisao Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, ocijenjeno je da učesnici parade "imaju pravo da paradiraju", ali da je pitanje koliko je opravdano da država mora da "u trenutnoj nemaštini troši milione za obezbjeđenje šačice sugrađana i njihovih gostiju".

"Imate pravo da paradirate, ali samo o svom trošku i trošku svojih nalogodavaca, ma kako se oni zvali, kako za paradu, tako i za obezbeđenje, no ne o trošku Srbije - bombardovane, razorene, moralno i ekonomski osakaćene, osiromašene, poplavljene, na stub srama prikovane", poručio je patrijarh Irinej.

On je naveo da "organizatori ovakvog paradiranja i njihovi mentori iz Evrope ne žele da izvuku pouku iz onoga što su prouzrokovale prethodne parade".

Patrijarh Irinej je naveo da su prethodne "parade" izazvale otpor ogromne većine građana, nemire i izazivanje agresivnosti, buđenje rušilaštva i destruktivnosti kod nekih slojeva društva, posebno mlađih.

U saopštenju se organizatorima i učesnicima postavlja pitanje da li se zaštita njihovih privatnih prava smije i može ostvarivati "ponižavanjem i gaženjem moralnih osećanja ogromne većine čovečanstva".

"Ako je gej seksualno opredeljenje opravdano i treba ga propagirati, na osnovu čega to isto ne važi i za pedofiliju, masovno raširenu u zapadnom svetu, incest... Po čemu je njihovo pravo manje pravo od takozvanog prava vaše seksualne /dez/orijentisanosti", navodi se u saopštenju.

SPC postavlja pitanje i da li organizatori i učesnici "svojim `paradama` propagiraju samo svoja `prava` ili možda pokušavaju da nametnu svoj stil življenja drugima, naročito neiskvarenoj deci i neiskusnoj omladini".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije