Ex -Yu

SPO Evropskog parlamenta: Što prije otvoriti poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa Srbijom

SPO Evropskog parlamenta: Što prije otvoriti poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa Srbijom
SPO Evropskog parlamenta: Što prije otvoriti poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa Srbijom

STRAZBUR - Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta usvojio je Prijedlog rezolucije o Srbiji u kojoj traži da se što prije otvore ključna poglavlja 23 i 24 u pregovorima o članstvu s Evropskom unijom.

Odbor je sa 50 glasova "za", dva protiv i četiri uzdržana usvojio dokument u kojem pozdravljaju mere kojima se Srbija priprema za pregovore o članstvu s Evropskom unijom i posebno akcione planove za poglavlja 23 i 24 o vladavini prava, pravdi i temeljnim slobodama.

Evropski parlamentarci pozivaju vlasti u Beogradu da odlučno nastave sistemske i društveno-ekonomske reforme i naglašavaju i važnost pripreme za otvaranje poglavlja 32 o finansijskoj kontroli i 35 koje se tiče normalizacije odnosa s Prištinom.

Posebno se podvlači da je važno već početkom ove godine otvoriti poglavlja 23 i 24, budući da su to poglavlja presudna za reforme pravosuđa i osnovnih prava, uz opasku da se mora ukloniti politički upliv na sudstvo.

U prethodnoj raspravi o nacrtu rezolucije o Srbiji u Spoljnopolitičkom odboru je podvučeno da je otvaranje poglavlja u pregovorima o članstvu Srbije s EU važan korak na evropskom putu Srbije i da predstavlja "veoma zasluženo uvažavanje napretka koji je ostvaren", kako je to ocenio izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Makalister.

Ključno je da se zakoni i reforme sprovedu u djelo, ističe se u nacrtu rezolucije. Takođe se "pozdravlja napredak Srbije u stvaranju uslova za privređivanje kroz smanjivanje budžetskog deficita i reforme radnog prava i politike zapošljavanja".

Evropski parlament "podstiče srpske vlasti da pospješe klimu za investicije, naglašava važnost brze restrukturacije javnih preduzeća" i poziva Srbiju da zakone o državnim subvencijama usaglasi s pravnom tekovinom EU.

Evropski parlamentarci takođe odaju priznanje Srbiji za konstruktivan pristup rešavanju imigracione krize i u dostavljenim amandmanima traže da srpske vlasti delotvorno sprečavaju dalji odlazak u EU migranata koji nemaju osnova da dobiju azil.

Oni "pozivaju Srbiju da svoju spoljnu i bezbjednosnu politiku usaglase s politikom Unije, uključujući politiku prema Rusiji".

U nacrtu rezolucije se ukazuje na izvjestan napredak u bici protiv korupcije, uz usvajanje zakona o zaštiti uzbunjivača i ističe nužnost okončanja pravosudnih postupaka za korupciju, uključujući slučajeve na visokom nivou.

Srpske vlasti, kako se navodi, treba da "udvostruče napore u bori protiv organizovanog kriminala, što mora da urodi konačnim presudama, što je i predviđeno akcionim planom za poglavlje 24".

Parlament EU podvlači važnost slobodnog rada ombudsmana i nezavisnih tjela i "izražava zabrinutost zbog odsustva napretka u poboljšanju stanja na polju slobode izražavanja i slobode medija".

U dokumentu se naglašava "uznemirenost zbog nasilja nad novinarima i prijetnji u obavljanju njihove profesije".

Evropski parlament "poziva vlasti da istraže napade na novinare i ponovo podvlači da se mora obezbjediti potpuna primjena novih zakona o medijima", uz uvid u vlasništvo i finansiranje medija.

U amandmanima koji će biti ugrađeni u nacrt rezolucije se izražava "zabrinutost zbog nedoslkednog sprovođenja budžetskog zakona i političkog uplitanja u nezavisnost medija".

Više hrvatskih, mađarskih, bugarskih i rumunskih poslanika su podnijeli amandmane u kojima tvrde da se nedovoljne štite prava manjina u Srbiji.

U rezoluciji se naglašava potreba bolje zaštite prava manjina.

Takođe se kaže da "kulturna raznolikost Vojvodine doprinosi identitetu Srbije" i naglašava da "autonomija Vojvodine ne može biti dovedena u pitanje, a zakon o sredstvima Vojvodine mora biti usvojen bez odlaganja, kao što predviđa ustav".

EP: Srbija predana normalizaciji odnosa s Prištinom

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta usvojio je nacrt rezolucije u kojoj "pozdravlja volju koju Srbija i dalje pokazuje u normalizaciji odnosa s Kosovom i sprovođenju važnih sporazuma, poput onoga od 25. avgusta 2015. godine o stvaranju Asocijacije/Zajednice opštine sa srpskom većinom".

U tom dokumentu koji na plenarnom zasjedanju još treba da potvrdi Evropski parlament, ističe se volja Beograda da do kraja sprovede i sporazume o energiji, telekomunikacijama i mostu u Kosovskoj Mitrovici i ukazuje na dostignuća na drugim poljima.

"Evropski parlament poziva Srbiju i Kosovo da odustanu od svih negativnih poruka, krenu ka potpunom sprovođenju u dobroj veri dosad zaključenih dogovora i nastave s odlučnošću proces normalizacije", navodi se u tekstu.

Evropski parlamentarci "ohrabruju Srbiju i Kosovo da utvrde nova područja dijaloga, što će pospešiti život stanovništva i srediti u potpunosti njihove odnose".

U dokumentu Evropskog parlamenta se "izražava nada da pitanje odbacivanja molbe Kosova za članstvo u Unesko neće zakočiti dijalog".

U amandmanima koje su podnijeli izvještač Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunaček i još neki poslanici se naglašava da Srbija mora u potpunosti normalizovati odnose s Prištinom prije nego što okonča pregovore o članstvu s EU.

Očekuje se da Evrpski parlament o tekstu diskutuje i glasa na plenarnoj sednici 3. i 4. februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije