Ex -Yu

Sabor jednoglasan: Hrvatska izlazi iz arbitraže

Sabor jednoglasan: Hrvatska izlazi iz arbitraže
Sabor jednoglasan: Hrvatska izlazi iz arbitraže

Zagreb - Hrvatski sabor jednoglasno je obavezao Vladu RH da pokrene postupak za prestanak sporazuma o arbitraži između hrvatske i slovenačke vlade potpisanog 2009. zbog bitnih povreda odredbi koje je počinila Republika Slovenija. 'Za' su glasali svi poslanici - njih 141

Slovenija je 'teško povrijedila' odredbe međunarodnog ugovora i pravilo sudjelovanja u arbitraži u dobroj vjeri i zato Hrvatska smatra da Arbitražni sud ne može ispuniti svoje zadatke, kaže se u obrazloženju koje je Vlada poslala Saboru uoči sjednice. 'Hrvatska ocjenjuje da Arbitražni sud nije u mogućnosti na način koji se očekuje od neovisnog i stručnog međunarodnog suda, ispuniti svoje zadaće', stoji u obrazloženju.

'Tražimo potporu - nalog Sabora kako bismo izašli iz 'ugovora' o arbitraži sa Slovenijom. Ona nam puno znači', poručio je premijer Zoran Milanović obraćajući se poslanicima. Dodao je kako sam ugovor, kao manje nepovoljna opcija - nije loš, ali je problem druga strana, odnosno ljudi - koji su taj ugovor izigrali i to su priznali. 'Hrvatska mora izaći iz ugovora, zbog grubih povreda ugovora', zaključio je Milanović te pozvao poslanike da se u svojim izlaganjima ne služe 'povišenim tonovima'. Slovenija nam je prijateljska država, a ovime je 'bačena ljaga' na jedan proces, a ne na jednu državu i narod, kazao je. O ugovoru o arbitraži je kazao: 'Dijete je rođeno, imalo je svoj razvojni put i u jednom trenutku je postalo jako devijantno. To moramo zaustaviti'.

Vesna Škare Ožbolt upitala je 'hoće li Hrvatska tražiti okončanje arbitražnog postupka' na što joj je Milanović odgovorio kako Arbitražni sud može i dalje raditi po svome, ali da Hrvatska njegovu odluku neće poštovati. Ovo nije sporazum o granici, ovo je sporazum o arbitraži i za ovaj slučaj nema presedana. Davorin Mlakar kazao je kako HDZ potpuno podržava izlazak Hrvatske iz arbitraže, ali predlažu da za vrijeme trajanja rasprave saborska radna grupa doradi zaključke. 'Vama na volju, ali ono što ja molim je - nemojmo raditi političku deklaraciju od zaključka', odgovorio mu je Milanović. To mora biti hladna instrukcija Vladi, dodao je. 'Vlada je svoj posao napravila u skladu s našim ranijim dogovorom. Radi se o 'džentlmenskom dogovoru' i pozivam vas da ovo ne bude neka borbena rasprava nego da napravimo posao', dodao je.

Uoči sjednice Sabora posvađali se Leko i Grabar-Kitarović

Poslanicima se obratila i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. Kazala je kako je Hrvatska željela arbitražu i da je ovaj trenutak nepovoljan za Hrvatsku - ne zbog arbitražnog sporazuma nego zbog kršenja tog sporazuma. Prema njezinim riječima, Hrvatska je željela pitanje granice sa Slovenijom prvo riješiti na Međunarodnome sudu pravde, ali za to nije imala slovenački pristanak.

Milorad Pupovac kazao je kako Klub zastupnika SDSS-a podržava Vladin zaključak. 'Primarni interes nam je da sa Slovenijom ne produbljujemo sporenje jer je to opasno za sve. Zaljev i more su zajedničko nasljeđe, stekli smo ga kao obitelj u jednom historijskom trenutku', kazao je.

Tomislav Karamarko uime Kluba HDZ-a kazao je kako je 'grubo prekršen' arbitražni sporazum, a sud i eventualni njegov pravorijek - kompromitiran. Zajedno poduzmimo sve pravne i političke mjere i zaštitimo suverenost naše zemlje, poručio je te dodao: 'Suočimo se, naučili smo to još 90-ih. Nikome nećemo dopustiti da nam oduzima naše. Pozivam vas da zajedno obvežemo ovu Vladu i one buduće da svim snagama štite teritorijalni suverenitet naše države. Pozivam vas da ovo jedinstvo ostvarimo u svim drugim situacijama bitnim za Hrvatsku', kazao je Karamarko. Svoje je izlaganje završio riječima Franje Tuđmana: 'Uvijek sve za Hrvatsku, a Hrvatsku ni za što'.

(HRT)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije