Ex -Yu

Sahranjen Blagoje Adžić, posljednji načelnik Glavnog štaba JNA

Sahranjen Blagoje Adžić, posljednji načelnik Glavnog štaba JNA
Sahranjen Blagoje Adžić, posljednji načelnik Glavnog štaba JNA
Srna

TREBINjE - Posljednji načelnik Glavnog štaba JNA, penzionisani general-pukovnik Blagoje Adžić (80), koji je nedavno preminuo, sahranjen je tokom vikenda u Beogradu, uz najveće vojne počasti.

Iz Odbora za sahranu Srni je saopšteno da je general Adžić preminuo 1. marta na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu, te da je sahranjen u subotu 3. marta.

  General Blagoje Adžić je, kako navode iz Odbora za sahranu, postao simbol jednog istorijskog trenutka, tragičnog vremena koje je zadesilo njegovo rodno selo Pridvoricu, opštinu Gacko, Hercegovinu i cijeli srpski narod, te ističu da je ispoljio velike napore da ne dođe do krvavog raspada SFRJ. 

"Svojom ljudskošću, životnom energijom i širokom dušom, snažnom voljom i britkim intelektom, general Adžić je, uvek pun optimizma, pomerao granice osposobljenosti svojih vojnika i starešina, jedinica, komandi i ustanova i otelotvorio granice svojih snova kao retko koji general", ističe se u saopštenju Odbora za sahranu.

 Blagoje Adžić rođen je 2. septembra 1932. godine u selu Pridvorica, opština Gacko. Završio je Školu za aktivne oficire veze 1953. godine, Višu vojnu akademiju Kopnene vojske 1969, a Školu narodne odbrane SSSR-a 1973. godine. U čin potporučnika veze unaprijeđen je 2. avgusta 1953. godine, a u čin general-pukovnika 22. decembra 1989. godine.

 Bio je posljednji načelnik Glavnog štaba JNA. Penzionisan je 31. avgusta 1992. godine.

Prije posljednjeg otadžbinskog rata, među mnogobrojnim funkcijama koje je obavljao, bio je i načelnik Štaba, komandant puka i brigade, te komandant divizije, a od osamdesetih godina bio je zamjenik načelnika Generalštaba i načelnik Generalštaba Oružanih snaga JNA.

 Službovao je u garnizonima Sarajevo, Knjaževac, Pirot, Novi Sad, Strumica, Bitolj, Šabac, Štip, Priština i Beograd.

 Odlikovan je Medaljom za vojne zasluge, Ordenom Narodne armije sa srebrnom zvezdom, Ordenom za vojne zasluge sa srebrnim mačevima, Ordenom za vojne zasluge sa zlatnim mačevima, Ordenom Narodne armije sa zlatnom zvezdom i Ordenom za vojne zasluge sa velikom zvezdom.

  Čak 42 člana porodice Adžić, uključujući i generalove roditelje, te dva brata i sestru, ubile su na Božić (7. januara) 1942. godine komšije ustaše-muslimani.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije