Ex -Yu

Samit u Beču o budućnosti Balkana

Samit u Beču o budućnosti Balkana
Samit u Beču o budućnosti Balkana

BEOGRAD, BEČ - Više od 30 predstavnika vlada zemalja zapadnog Balkana, EU, Njemačke i Austrije razgovaraće 27. avgusta u Beču o budućnosti balkanskog regiona, a taj samit će biti u znaku problema talasa azilanata u i izvan granica Evrope, dok će u centru pažnje biti Srbija, ocjenjuje austrijska APA.

Spor oko granice zvanično, dan uoči konferencije, žele da okončaju Crna Gora i BiH, koje će u prisustvu predsjednika Austrije Hajnca Fišera potpisati sporazum o granici, navodi ova agencija.

U žiži pažnje konferencije biće Srbija, koja je proteklih mjeseci postala glavna tranzitna zemlja za azilante koji preko Grčke pokušavaju da uđu u EU, ali i zbog toga što njeni državljani u Njemačkoj predstavljaju četvrtu najveću grupu podnosilaca molbi za dobijanje azila, čemu njemačka vlast želi da stane na put.

Austrijski šef diplomatije Sebastijan Kurc najavio je da će aktuelna tema talasa izbjeglica, posebno kada je riječ o balkanskoj ruti, imati sigurno važnu ulogu na skupu, a druga tema biće postepeno rješenje međudržavnih konflikata, kao i još jednom podvlačenje evropske perspektive regiona.

Dan uoči samita, navodi APA, biće održan forum o civilnom društvu na zapadnom Balkanu, kojem će prisustvovati Kurc, evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han i srpski premijer Aleksandar Vučić kao i njegov albanski kolega Edi Rama i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić.

Političari sa Balkana i EU završiće dan sportski, kada će prijateljsku utakmicu na stadionu bečke "Austrije" odigrati ekipe "Budućnost-EU", čiji će dres nositi, između ostalih, Vučić, Rama, šef diplomatije Kosova Hašim Tači, Makedonije Nikola Poposki, protiv "EU" čije boje će nositi Kurc, Han, ministar privrede Slovenije Zdravko Počivalšek.

Skup se održava u okviru Berlinskog procesa koji je prošle godine inicirala njemački kancelar Angela Merkel u cilju podsticanja evropske integracije zapadnog Balkana, prenose beogradski mediji.

Svoj dolazak najavili su premijeri, ministri spoljnih poslova i privrede zemalja zapadnog Balkana, šefa evropske diplomatije Federika Mogerini, potpredsjednik Evropske komisije i komesar za energetiku Maroš Sefčovič, kao i evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije