Ex -Yu

Selaković: Kosova na mala vrata hoće u UNESCO

Selaković: Kosova na mala vrata hoće u UNESCO
Selaković: Kosova na mala vrata hoće u UNESCO

Beograd - Ministar pravde Srbije Nikola Selaković izjavio je danas da je za Srbiju apsolutno neprihvatljivo članstvo Kosova u UNESCO-u i da će država učiniti sve što može da zaštiti svoje nacionalne interese.

"To je pitanje od civilizacijskog interesa", rekao je Selaković za televiziju Hepi.

On je naveo da Kosovo zahtjevom za članstvo u UNESCO na mala vrata pokušava da uđe u jednu od organizacija UN, ali da je mnogo bolnije i problematičnije to što tako želi da prisvoji srpsku kulturnu, istorijsku i duhovnu baštinu za sebe.

"To je za Srbiju apsolutno neprihvatljivo", rekao je Selaković, podsjetivši da su pojedine zemlje već iznijele stav da se protive takvom zahtijevu.

On je naveo da Kosovo tvrdi da je država, a na svojoj teritoriji ima tri spomenika pod zaštitom UNESCO, a sva tri su spomenici srpske kulturne, istorijske i vjerske baštine iz perioda od kraja 11. do 14. veka.

"Kakva je to država koja za tri glavna najveća kulturna, istorijska i verska spomenika ima tri spomenika koja pripadaju drugom narodu, drugoj crkvi, državi Srbiji i srpskom narodu", upitao je Selaković.

On je naveo da su ti spomenici preživjeli različite imperije na ovom području i da su ostali sa prefiksom "srpski", te da tako mora da bude i ubuduće.

Selaković je dodao i da je od 1999. godine uništeno 170 duhovnih, kulturnih i vjerskih spomenika srpskog naroda na teritoriji Kosova i Metohije, kao i 56 grobalja, i upitao da li tako postupa neko ko treba da dobije članstvo u UNESCO (Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije