Ex -Yu

Selaković:Pitanje razgranicenja glavno između Srbije i BiH

Selaković:Pitanje razgranicenja glavno između Srbije i BiH
Foto: N.N. | Selaković:Pitanje razgranicenja glavno između Srbije i BiH

BEOGRAD - Razgovori sa tri člana Predsjedništva BiH neće biti laki, jer sva trojica imaju različite stavove, a pored infrastrukture i ekonomije, tokom današnje posjete biće riječi i o najvažnijem bilateralnom pitanju Srbije i BiH - graničnoj liniji, rekao je generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković.

"Nisam preveliki optimista iako sam siguran da je srpska strana pripremila prijedloge koji su u septembru bili i stavovi bošnjačkog člana predsjedništva prilikom posjete predsjednika Vučića Sarajevu", rekao je Selaković za RTS povodom posjete članova Predsjedništva BiH, koji su sinoć doputovali u Beogradu.

Podsjećajući da je srpski predsjednik i u septembru pokazao želju i volju, Selaković kaže da će se danas vidjeti "da li se sa druge strane nešto promijenilo".

Budući da je posjeta tri člana Predsjedništva BiH započela sinoć neformalnim susretom, a na pitanje da li takva vrsta susreta može doprinijeti smanjenu tenzija, Selaković kaže da bi bilo neozbiljno u javnosti iznositi detalje takvih susreta, ali vjeruje u Vučićev pristup poteškoćama.

"Naš predsjednik je čovek koji pristupa ozbiljno svakom problemu i sa svakim normalno i otvoreno razgovara", ocjenjuje generalni sekretar.

Vučić je čovjek čiju će politiku cijeniti u međunarodnom aspektu kao "čovjjeka od inicijative u okvirima našeg regiona", ocenjuje Selaković, dodajući da se u tom svjetlu dešava se i ova posjeta članova predsjedništva BiH.

On smatra da razgovori neće biti laki jer se vode sa tri člana koji imaju razli;icte stavove, a osim neformalnog susreta sa njima, istakao je, Vucić se sinoć čuo i sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

"To je jako važno jer u razgovorima sa BiH ne zanemarujemo ni interese Republike Srpske", ističe.

Upitan da li je ovo "predah između dve runde zaoštravanja odnosa dvije zemlje" ili posjeta može da doprinese preokretu odnosa u regionu, Selaković ističe da se Srbija i u prethodnom periodu trudila da djeluje kao stabilizujući faktor i da ne stvara probleme.

"Srbija je to posljednjih godina sa Vučićem u dobroj mjeri pokazala. Mi idemo u susret rješavanju problema, trudimo se da ih rješimo, gledamo ka buduhnosti, to je ono što nas vezuje i često smo spremni da progutamo knedlu i oćutimo na provakciju i nastavimo dalje zato što nam je u interesu budućnost i našeg naroda ali i sva tri naroda u BiH", istakao je Selaković.

Govoreći o predstojećim aktivnostima predsjednika Srbije, Selaković je najavio njegov susret sa predsjednicima vlada Bugarske, Grčke i Rumunije, Bojkom Borisovim, Aleksisom Ciprasom i Mihajiem Tudoseovim, čija se dvodnevna posjeta Beogradu očekuje nakon posjete Predsjedništva BiH.

Poslije toga, navodi Selaković, Vučić putuje u Pariz na konferenciju na koju ga je pozvao predsjednik Francuske Emanuel Makron, a odmah potom na Kubu.

Nakon Kube, prema Selakovićevim riječima, Vučić će ići u zvaničnu posjetu Rusiji i sastati se sa predsjednikom Vladimirom Putinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije