Ex -Yu

Šešelj traži izuzeće sudije Harhofa

Šešelj traži izuzeće sudije Harhofa
Šešelj traži izuzeće sudije Harhofa

HAG - Predsjednik Srpske radikalne stranke /SRS/ Vojislav Šešelj podnio je danas predsjedniku Haškog tribunala Teodoru Meronu zahtjev za izuzeće sudije Frederika Harhofa, jer ozbiljno sumnja u njegove moralne i pravne standarde, saopštila je SRS.

Razlog za podnošenje ovog zahtjeva je objelodanjeno pismo sudije Harhofa u danskim novinama "Berlingske" od 6. juna.

U tom pismu, navodi SRS, sudija Harhof upoređuje neuporedivo - presude hrvatskim generalima sa jedne strane i presude Srbima, navodnim učesnicima udruženog zločinačkog poduhvata, sa druge strane.

"Njegovo pismo pokazuje da je on, u suštini, samo učesnik u borbi za vlast unutar Tribunala i da mu do pravde i pravičnosti nije stalo", ističe SRS, napominjući da, prema Statutu Haškog tribunala, sudije moraju biti nepristrasne i čestite osobe visokih moralnih kvaliteta.

Poslije obraćanja medijima, a ne Savjetu bezbjednosti UN, jasno je da sudija Harhof nije nepristrasan i neutralan sudija koji bi mogao da razmišlja o utvrđivanju istine u postupku koji se vodi protiv Šešelja, navodi se u saopštenju.

Šešelj već 11 godina piše i govori o dvostrukim standardima Haškog tribunala, i to, navode u SRS-u, mnogo opširnije i preciznije od ovih nekoliko fraza iznesenih u pismu sudije Harhofa, zbog čega opravdano sumnja u njegove dobre namjere, "jer moralne i pravne standarde koje zahtijeva od drugih Harhof nije primjenjivao u svom radu".

U saopštenju se ističe da je Šešelj godinama ukazivao na povezanost predsjednika suda Merona sa izraelskom kaznenom politikom i diplomatijom, ali da sudiji Harhofu nije smetalo što Meron kontinuirano krši osnovna ljudska i procesna prava Šešelja, pa se tek 2013. godine sjetio da, kako se navodi, žigoše svog kolegu.

Sudija Harhof sudio je, kao član pretresnog ili žalbenog vijeća, u predmetima Envera Hadžihasanovića i drugih, Fatmira Ljimaja i drugih, Nasera Orića, Sefera Halilovića, Rasima Delića, Miće Stanišića i Stojana Župljanina i Dragomira Miloševića.

"Pregledom ovih presuda jasno je da sudija Harhof ne krije sklonost da uvek osuđuje samo Srbe i to drakonski", ističe se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije