Ex -Yu

Sindikati podnijeli krivičnu prijavu protiv Vulina

Sindikati podnijeli krivičnu prijavu protiv Vulina
Sindikati podnijeli krivičnu prijavu protiv Vulina

BEOGRAD - Dva reprezentativna sindikata u Srbiji - Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati "Nezavisnost", podnijeli su Tužilaštvu krivičnu prijavu protiv ministra za rad Aleksandra Vulina zbog zloupotrebe službenog položaja i nesavjesnog rada.

U prijavi sindikata je navedeno da Vulin kao predsjednik Radne grupe za pripremu Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu nije omogućio tom tijelu da utvrdi nacrt zakona, već ga je sam utvrdio.

Kako je navedeno u prijavi, Vulin je doveo u zabludu javnost o stavovima Sindikata u vezi sa tim zakonskim prijedlozima i onemogućio sindikate da upoznaju javnost sa lošim rješenjima, koji će za posljedicu imati smanjivanje stečenih prava zaposlenih.

Time je, ističe se u prijavi dostavljenoj medijima, Vulin prekoračio granice ovlašćenja nevršenjem svoje dužnosti.

U prijavi stoji da je Vulin prije dostavljanja prijedloga Vladi, pored toga što je sam utvrdio Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu, sam izvršio izmjenu i dopunu članova tada važećeg Zakona o radu, koji nisu bili tema rasprave Radne grupe.

Vulin je onemogućio javnu raspravu o izmjenama Zakona o radu i Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, što je bio dužan da omogući kao resorni ministar, jer se radilo o izmjenama i dopunama kojima se bitno mijenjaju rješenja iz postojećih zakona, navedeno je u prijavi.

Sindikati tvrde da je Vulin zloupotrijebio službeni položaj i prilikom dostavljanja Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju Vladi Srbije, jer nije formirao radnu grupu i nije omogućio socijalnim partnerima da daju svoja mišljenja, prijedloge, primjedbe i sugestije.

U prijavi je navedeno da Vulin nije ni konačan tekst Nacrta tog zakona uputio na mišljenje Socijalno-ekonomskom savetu, već ga je direktno dao u proceduru na usvajanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije