Ex -Yu

Skat: Zalutala NATO bomba tragično ugasila tri nedužna života

Skat: Zalutala NATO bomba tragično ugasila tri nedužna života
Foto: Tanjug | Skat: Zalutala NATO bomba tragično ugasila tri nedužna života

BEOGRAD - Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat danas je izrazio saučešće porodicama poginulih u ratovima devedesetih i NATO bombardovanja, navodeći kako je "zalutala NATO bomba tragično ugasila tri života nedužnih pacijenata" u bolnici "Dragiša Mišović".

"Tokom ratova devedesetih desetine hiljada nevinih civila izgubilo je živote u bezumnom ratnom nasilju i želim da ovom prilikom izrazim saučešće porodicama poginulih u ratovima devedesetih uključujući i one koji su stradali u vazdušnim napadima NATO snaga", naveo je Skat nakon što je položio vijenac u Parku Rozali Morton u okviru "Dana slobode", manifestacije povodom godišnjica oslobođenja Beograda.

Američki ambasador podsjetio je na dugu tradiciju prijateljstva između američkog i srpskog naroda i dodao da to prijateljstvo kao i svako drugo nije bilo bez poteškoća.

"Preko puta ovog parka je drugi dio bolnice Dragiša Mišović koji je tužni podsjetnik da naši odnosi nisu uvek bili dobri. Tokom kratkog perioda devedesetih godina američka vlada i vlada Jugoslavije našle su se na suprotnim stranama, a 1999. godine zalutala NATO bomba je tragično ugasila tri života nedužnih pacijenata", rekao je ambasador SAD.

Dodao je da se prijateljstvo između srpskog i američkog naroda "kalilo u kotlu Prvog svjetskog rata", te da je ove godine obilježeno 100 godina od kada je predsjednik SAD Vudro Vilson podigao srpsku zastavu na jarbol iznad Bele kuće u znak američke zahvalnosti i solidarnosti za ogromne žrtve srpskog naroda u Velikom ratu.

Skat je podsjetio da je hiljade Amerikanaca srpskog porijekla pristupilo srpskoj vojsci i ratovalo na Solunskom frontu zajedno sa rođacima, a da su mnogi Amerikanci prikupljali novčanu i svaku drugu pomoć za Srbe.

"Ova zelena površina posvećena je doktorki Rozali Morton koja se pridružila ekipi ljekara i bolničarki koji su dobrovoljno otišli u Srbiju da liječe ranjene i bolesne i radili su i dok je bolnica u Beogradu zasipana artiljerijskom vatrom. Ona je ostala i nakon rata kako bi osnovala prvu žensku bolnicu i pomagala u obučavanju srpskih ljekara", kazao je Skat.

Istakao je da su SAD i Srbija bilu saveznici i u Drugom svetskom ratu, te da su tada Srbi platili "strahovitu cijenu svog otpora nacistima", a da je nakon tog rata, kada je Moskva uvela sankcije Jugoslaviji, američka humanitarna pomoć "hranila zemlju".

"Nakon pada Slobodana Miloševića, SAD su pritekle u pomoć Srbiji obezbijedivši više od milijardu dolara pomoći za stotine projekata za sve slojeve stanovništa na cijeloj teritoriji zemlje", istakao je ambasador, te zaključio da je tokom svoje istorije srpski narod "isuviše dobro upoznao ratnu muku i stradanja", a da se danas treba sjetiti svih žrtava i ponovo se posvetiti traženju mira i pomirenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije