Ex -Yu

Skoplje: Kamenicama na policiju

Skoplje: Kamenicama na policiju
Skoplje: Kamenicama na policiju

SKOPLJE - Više od 200, mahom mladih, Makedonaca održalo je u Skoplju protest kao reakciju na jučerašnje demonstracije Albanaca u tom gradu.

Iako su organizatori za danas najavljivali da će protest biti miran, demonstranti su na policiju bacali flaše i kamenice.

Protesti Albanaca su juče organizovani zbog nezadovoljstva policijskom akcijom "Monstrum", u kojoj je poslije ubistva petorice Makedonaca kod Smiljkovskog jezera, prošlog mjeseca, uhapšeno više radikalnih islamista.

Demonstranti su danas osudili ubistvo kod Smiljovskog jezera i zatražili da se ubicama sudi. Pošto su se okupili ispred zgrade makedonske vlade, podijelili su se na dvije grupe, od kojih se jedna uputila ka gradskom parku, dok je druga ostala ispred zgrade vlade.

Okupljeni su nosili transparente sa slikama Adolfa Hitlera, uzvikujući parole "Za vas je samo Aušvic", "Srebrenica dva", "Šiptarska vlada" i "Smrt za šiptare", javlja RTS.

Ispred zgrade vlade su bile jake policijske snage na koje okupljeni bacali flaše i kamenice. Napadnut je i snimatelj RTS-a, ali, srećom, nije povrijeđen. Demonstranti ispred zgrade su prekrili svoja lica majicama i nisu dozvoljavali medijima da im priđu.

Na mjestu zbivanja, ispred sjedišta Vlade Makedonije bilo je prisutno mnogo policajaca sa štitovima, a u blizini su bila i vozila za razbijanje demonstracija.

U jučerašnjim protestima povrijeđeni su televiziski snimatelj i jedan policajac, dok je polomljeno nekoliko prozora na zgradi vlade i na opštinskoj zgradi u naselju Čair. Komandir skopske policije rekao je za RTS da u tim protestima nije povrijeđen jedan policajac, kako su mediji izvijestili, nego čak 20 policajaca.

Za danas po podne je bio planiran još jedan protest Albanaca, ali je, poslije poziva Islamske vjerske zajednice, otkazan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije