Ex -Yu

"Slobina bankarka" znala sve o kiparskim milijardama

"Slobina bankarka" znala sve o kiparskim milijardama
"Slobina bankarka" znala sve o kiparskim milijardama

BEOGRAD - Borka Vučić, najpoznatiji srpski bankar u vrijeme vladavine Slobodana Miloševića, poginula je u saobraćajnoj nesreći prije tačno šest godina, ali njena smrt i danas za mnoge predstavlja misteriju.

Budući da je, kao šef Beogradske banke do 2001, znala sve o tokovima novca Miloševićevog režima i iznošenju velikih suma, prema nekim procjenama između pet i 11,5 milijardi dolara na Kipar tokom devedesetih godina, sumnjalo se da njena tragična smrt nije bila slučajna, već da je to bilo „uklanjanje nezgodnog svjedoka“, piše Newsweek.

Ipak, Verica Milaković, prijateljica Vučićeve, smatra da je nesreća u kojoj je 1. avgusta 2009. poginula „Slobina bankarka“ bila „klasična saobraćajka“, ali dodaje i da je činjenica da je ona mnogima smetala.

“Cela Srbija zna čije se ime pominje kad je reč o Borki Vučić, pa tako nema čoveka koji nije tvrdio da baš on stoji iza saobraćajne nesreće. Ne branim ga, njega bi možda trebalo kazniti po nekom drugom osnovu, i čudim se zašto to već nije učinjeno, ali iza ove nesreće ne stoji on. Tačno je, ipak, i logično da bi Borka mogla da smeta tom čoveku. To se zna, to ime se stalno ponavlja i dobro je poznato. I vrapci na grani znaju koji je to političar. U stvari, sada već bivši političar”, kaže Milakovićeva, koja je kobnog dana kad je Vučićeva poginula bila s njom u automobilu, ali je ipak spasla živu glavu.

Podsjetimo, Borka Vučić je poginula u saobraćajnoj nesreći prije šest godina na auto-putu Beograd-Niš pored Lapova. Automobil kojim je upravljao Dejan Blagojević udario je u bankinu, preletio na suprotnu stranu puta i zatim se zapalio. Vučićeva je ispala iz vozila i poginula, a osim nje, život je izgubila i njena saradnica Mirjana Blagojević. Vozač Blagojević i Verica Milaković su preživjeli.

Inače, Blagojević je optužen za saobraćajku, prvostepeno je bio osuđen na pet mjeseci kućnog zatvora, uz nošenje nanogice, ali je prije nekoliko nedjelja, nakon žalbe, potpuno oslobođen krivice.

“Trenutno nema veće sramote za pravosuđe od presude Osnovnog suda u Kragujevcu, kojom je on oslobođen krivice. Ovakva odluka je bruka i sramota! Borka to nije zaslužila”, kaže Milakovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije