Ex -Yu

Slovenci poručili Hrvatima: Nećete lako iz arbitraže

Slovenci poručili Hrvatima: Nećete lako iz arbitraže
Slovenci poručili Hrvatima: Nećete lako iz arbitraže

Ljubljana, Brisel, Zagreb - Odluku hrvatske vlade da započne postupak izlaska iz arbitražnog sporazuma sa Slovenijom zbog navodnih teških povreda tog sporazuma u četvrtak je komentarisao predsjednik slovenačkog parlamenta Milan Brglez, član stranke premijera Mire Cerara, rekavši da će od sada postupak u vezi s arbitražom teći na dva kolosijeka i da Hrvatska neće lako moći otkazati ugovor.

"Sada će vjerojatno teći dva odvojena postupka - arbitražni sud nastaviće svoj rad, dok će na drugoj strani trajati postupak za prekid ugovora, što nije jednostavan proces i zahtijeva puno vremena", kazao je Brglez, koji je prije ulaska u politiku bio profesor međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka u Ljubljani.

Brglez je i najbliži Cerarov suradnik u vrijeme osnivanja stranke prošle godine.

Sporazum na snazi sve dok se ne okonča

"No postupak opoziva arbitražnog sporazuma ne poništava njegovo važenje, sve dok on nije okončan, odnosno dok se dvije države o tome ne dogovore, a to mogu učiniti i uz pomoć trećega", kazao je Brglez za Slovensku tiskovnu agenciju STA.

Slovenački pristanak na istupanje iz ugovora Brglez ne ocjenjuje vrlo vjerojatnim.

"Onoga trenutka kad se arbitražni sud konstituira, on radi. Ako bi iz njega države istupile zato jer im arbitražna presuda ne odgovara i ako je ne bi poštovale, to bi onda značilo nepoštivanje međunarodnog prava", kazao je Brglez.

Europska unija na strani arbitraže

Prema njegovim riječima zadnje izjave portparola Evropske komisije govore da je EU svjesna važnosti arbitražnog sporazuma Slovenije i Hrvatske i mirnog rješavanja sporova na Balkanu uopšte, "a ne samo u ovom slučaju".

Ako bi se jedna strana iz toga jednostavno izuzela i ne bi poštivala dogovoreno, onda to ne bi bio dobar signal za širenje Evropske unije, kazao je Brglez.

Dominantna teorija koju su nakon izbijanja skandala Pirangate razvili slovenački mediji jest da su hrvatske tajne službe prisluškivale slovenačke zvaničnike i sudije zato što je arbitar kojega je u arbitražu imenovala hrvatska strana njoj prenio informaciju da će arbitraža završiti u korist Slovenije te je onda odlučeno da se diskredituje cijeli proces i sudije u arbitraži objavom tajno snimljenih razgovora.

(index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije