Ex -Yu

Slovenci potvrdili nove zakone za sprovođenje arbitražne odluke

Slovenci potvrdili nove zakone za sprovođenje arbitražne odluke
Foto: Ilustracija | Slovenci potvrdili nove zakone za sprovođenje arbitražne odluke

LJUBLJANA - Slovenački parlament je potvrdio tri zakona u vezi sa sprovođenjem arbitražne presude o granici s Hrvatskom, ali uz opstrukciju dijela opozicionih poslanika koji smatraju da je greška vlade premijera Mire Cerara što insistira na sprovođenju rješenja koje je za Sloveniju nepovoljno jer joj arbitri nisu dodijelili direktan izlaz na otvoreno more.

Na prijedlog vlade iz dosadašnjeg zakona o osnivanju opština iz pograničnih općštna prema Hrvatskoj isključen je onaj dio teritorije koji prema odluci arbitara ne pripada Sloveniji, a poslanici su podržali i prijedlog zakona kojim se utvrđuje da je prestao da važi zakon o proglašenju slovenačke ekološke zone i epikontinentalnog pojasa i prijašnji zakon o očuvanju prirode koji je uključivao područje južno od rijeke Dragonje.

Slovenački ekološki pojas u Jadranu i epikontinentalni pojas proglasio je slovenački parlament 2005. na prijedlog tadašnje vlade Janeza Janše, ali je u zakonu bilo određeno da će Slovenija prava iz njega ostvarivati nakon dogovora o lokaciji i opsegu slovenačkog ekološkog pojasa u Jadranu.

Poslanici Slovenske demokratske stranke (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše su opstruisali glasanje kojim je ta zona ukinuta.

Poslanik te stranke Jože Tanko rekao je pred glasanje da Cerarova vlada na odlasku na neprimjeren način želi da reguliše neke stvari koje su posljedica "za Sloveniju loše odluke arbitražnog suda".

Za tri Cerarova zakona nisu htjeli da glasaju ni demokršćani iz Nove Slovenije (NSI) čiji je poslanik Jožef Horvat rekao je da je apsurdno da Slovenija "brza" s sprovođenjem arbitražne presude koja joj ne odgovara, dok Hrvatska ne želi da primjeni iako je prema ocjeni Slovenije zapravo riječ o rješenju koje odgovara Hrvatskoj.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije