Ex -Yu

Slovenija: Razbijene dvije međunarodne mreže trgovine ljudima

Slovenija: Razbijene dvije međunarodne mreže trgovine ljudima
Slovenija: Razbijene dvije međunarodne mreže trgovine ljudima

LJUBLJANA - Slovenačka policija je u saradnji sa policijom iz susjednih zemalja razbila dvije međunarodne mreže trgovine ljudima koje su dovodile djevojke iz Srbije i Mađarske u Sloveniju i prisiljavale ih na prostituciju, objavili su slovenački mediji pozivajući se na izvore iz policije.

Poslije višemjesečne istrage kriminalistička policija je utvrdila da su žena (39) i muškarac (44), oboje slovenački državljani, uz pomoć Mađara (34) i Hrvata (43) obilazili siromašne krajeve u Mađarskoj i pronalazili djevojke slabog imovinskog stanja kojima su obećavali dobro plaćeni posao u Sloveniji.

Djevojke su dovodili u stanove u Ljubljani Mariboru i Kopru i prisiljavali na prostituciju, a veći dio zarade zadržavali za sebe.

Na taj način su iskoristili ukupno 14 državljanki Mađarske starosti od 21 do 24 godine.

Svi su osumnjičeni za trgovinu ljudima, a slovenačka državljanka koja je vodila posao je u pritvoru i protiv nje je podignuta tužba za 15 krivičnih djela, dok je za njenim saradnikom iz Mađarske izdata poternica. Još dvojica njihovih saradnika (jedan Hrvat i jedan Slovenac) su na slobodi a i prtiv njih su podnijete krivične prijave.

Dio devojaka je prebačen u sigurnu kuću radi socijalne rehavbilitacije i zaštite.

U drugom slučaju mreže koja se bavila trgovinom ljudima kriminalisti su prijavili Slovenca (46), Rumunku (33), jednog četrdesetpetogodišnjeg državljanina Srbije i dvije dvadesettrogodišnjakinje iz Srbije.

Oni se sumnjiče da su u Srbiji pronalazili mlade nezaposlene djevojke kojima su obećavali da će u Sloveniji dobiti posao maserki a onda su ih takođe prisiljavali na prostituciju i prijetili im i ucjenjivali ih da će njihovim porodicama dojaviti čime se bave ako bi pokušale da se odupru.

Protiv Slovenca (46) je podnijeta i krivična prijava da je protiv pet djevojaka primijenio fizičku silu od čega su ostali spoljašnji tragovi a posljedica nasilja kome su bile izložene su i dugotrajni psihički problemi zbog čega je žrtvama pružena ljekarska pomoć.  

Ovom Slovencu su u organizovanju i vođenju poslova pomagali jedan četrdesetpetogodišnji državljanin Srbije koji je pomagao u pronalaženju i prebacivanju žrtava iz Srbije u Sloveniju i jedna državljanka Rumunije (33).

Za krivično djelo trgovine ljudima je zaprijećena kazna od tri do 15 godina zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije