Ex -Yu

Slovenija priprema novu tužbu protiv Hrvatske

Slovenija priprema novu tužbu protiv Hrvatske
Foto: Ilustracija | Slovenija priprema novu tužbu protiv Hrvatske

LJUBLJANA - Slovenija priprema tužbu protiv Hrvatske pred sudom Evropske unije kojom će dokazivati da Nova Ljubljanska banka (NLB) nije pravna nasljednica nekadašnje Ljubljanske banke niti odgovorna za staru deviznu štednju hrvatskih građana u filijali te banke u Zagrebu, objavili su u četvrtak slovenački mediji koji se pozivaju na izvore u vladi.

Kako navodi Slovenačka novinska agencija "STA", Slovenija protiv Hrvatske priprema tužbu pred sudom EU u Luksemburgu i to zbog nastavka sudskih postupaka u Hrvatskoj u kojima se NLB i Ljubljanska banka terete za neisplaćenu staru deviznu štednju hrvatskih štediša u toj banci, odnosno onog dijela tog duga koji je isplaćen iz javnih sredstava, pa sada žele da ga kompenzuju Privredna banka Zagreb i zagrebačka banka na koje su ta potraživanja bila prenesena.

Tužba protiv Hrvatske zbog tih tužbi i nekih pravomoćnih presuda hrvatskih sudova mogla bi biti pripremljena još prije isteka mandata sadašnjeg saziva parlamenta, koji nastavlja sa svojim redovnim aktivnostima sve do izbora novih predstavnika na izborima krajem maja ili početkom juna, kazali su za slovensku agenciju neslužbeno "dobro obaviješteni izvori".

Slovenija je u srijedu Hrvatskoj uputila protestnu verbalnu notu u kojoj je ponovila svoja stajališta o staroj deviznoj štednji kao "sukcesionom pitanju" koje treba rješavati među nasljednicama bivše SFRJ, po postupke pred hrvatskim sudovima i njihove presude ocijenila "nezakonitim" prema slovenačkom pravu.

Osim toga, Slovenija tvrdi da Hrvatska nastavkom postupaka pred sudovima protiv Ljubljanske banke krši Memorandum iz Mokrica, koji su 2012. godinei nekadašnji predsjednici vlada Milanović i Janša, te isto tako i Sporazum o sukcesiji SFRJ iz 2001. godine, te tako krši svoje "međunarodne obveze".

Pozivajući se na iste izvore, o mogućoj tužbi protiv Hrvatske zbog nastavka postupaka protiv Ljubljanske banke u Hrvatskoj piše u četvrtak i Ljubljansko "Delo".

List navodi da premijer Miro Cerar svojim potezima pred kraj mandata i skore izbore, na kojima su neriješena pitanja s Hrvatskom neke od važnijih tema, nastoji da "demotiviše" susjednu državu od eventualnih prisilnih naplata navodnih dugova Ljubljanske banke putem sudskih izvršenja te tako pošalje signal Zagrebu da se mora držati memoranduma iz Mokrica.

S druge strane, navodi list, ustavni pravnici koji su u ustavnoj komisiji koja razmatra mogućnost posebnog zakona za zaštitu interesa NLB-a, tvrde da takav zakon nije jedino sredstvo za postizanje cilja pa će svoje prijedloge o tome kako postupiti iznijeti odmah nakon uskršnjih praznika.

Cerar, navodno, planira niz diplomatskih zahvata kojima bi na problematiku Ljubljanske banke i stare devizne štednje upozorio međunarodnu javnost, pri čemu će upozoriti na "odbijanje" Hrvatske da se pitanje starih deviznih depozita tretira kao sukcesiono pitanje i o tome održe novi razgovori zemalja nasljendica.

S druge strane, navodi "Delo", neki pravnici smatraju da će efikasnije biti zaprijetiti tužbom pred sudom EU, slično kao i u pitanju arbitraže, te u argumentaciji tužbe dokazivati da Hrvatska izvodi "protivpravne" postupke, ne poštuje međunarodne obaveze i krši evropsku pravnu stečevinu.

"Slovenija mora dobro da se pripremi na moguće nove sudske postupke i formuliše uvjerljive argumente kojima će dokazati da sudske odluke u Hrvatskoj znače kršenje nekih uredaba EU, kao što su briselska uredba, uredba Evropskog parlamenta i uredba Savjeta Evrope. To će biti težak pravni zalogaj za slovenačko državno pravobranilaštvo", upozoravaju slovenački ustavni pravnici koji se zalažu da vlada Hrvatsku zbog tog slučaja dovede pred međunarodne pravne institucije kao što su sud EU u Luksemburgu i Evropski sud za ljudska prava, prenosi ljubljansko "Delo" od četvrtka.

(N1)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije