Ex -Yu

"Službe prate desetak ratnika ISIL-a u Srbiji"

"Službe prate desetak ratnika ISIL-a u Srbiji"
"Službe prate desetak ratnika ISIL-a u Srbiji"

Bezbjednosne službe pomno prate korak svih za koje znaju da su povezani sa terorističkom organizacijom ISIL-a, a takvih je, desetak u raško-polimskoj oblasti.

To je izjavio predsjednik skupštinskog odbora za odbranu i bezbjednost Momir Stojanović.

''Svi njihovi kontakti i svako njihovo kretanje je pod prismotrom bezbednosnih službi'', rekao je Stojanović koji je i bivši šef vojne bezbednosti.

On dodaje da potpuno novi aspekt prijetnji čini potencijalno prisustvo boraca ISIL-a među migrantima, kojih između 1.000 i 1.500 svakodnevno prelaze granice Srbije.

''Ljudi koji ih vode često kod sebe imaju i po 10.000 dolara. Pitanje je odakle je taj novac, ko to plaća'', kaže Stojanović i dodaje da trenutno još oko dva-tri miliona migranata čeka u Turskoj da budu prebačeni u Evropu, i da bi i na njih trebalo obratiti pažnju.

U Srbiji je, kako kaže, trenutno oko 67.000 migranata i ne treba isključiti mogućnost da među njima ima ubačenih boraca ISIL-a.

"Opasnost od terorističkih napada trenutno ne postoji i naše službe bezbednosti preduzele su sve neophodne mere. S takvim stvarima se, međutim, nikad ne zna pa zato ne treba u potpunosti isključiti i tu mogućnost", kaže Stojanović.

On ističe da u samoj Srbiji nema kampova za obuku boraca ISIL, ali ne isključuje mogućnost da centara za obuku ima u okruženju, prije svega na Kosovu i Metohiji i BiH.

"Znamo da je u rat u Siriju otišlo 37 državljana Srbije. Sedmoro ih je poginulo. Sa Kosova ih je, međutim, otišlo oko 300", kaže Stojanović.

ISIL prema njegovim riječima, predstavlja prijetnju za Srbiju onoliko koliko to procjene oni koji drže pod kontrolom ove ekstremiste.

"A postoje razni kontroverzni podaci, pored ostalog o tome kako ISIL pojedinim državama zapada prodaje naftu po cijeni od 20 dolara za barel", navodi Stojanović.

(Blic)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije