Ex -Yu

Snažan zemljotres uznemirio stanovnike BiH i Hrvatske, padale stvari, tresli se zidovi (FOTO)

Snažan zemljotres uznemirio stanovnike BiH i Hrvatske, padale stvari, tresli se zidovi (FOTO)
Snažan zemljotres uznemirio stanovnike BiH i Hrvatske, padale stvari, tresli se zidovi (FOTO)

SARAJEVO, MOSTAR- Zemljotres jačine 4,9 stepeni po Rihteru pogodio je područje Splita u 14 časova i 57 minuta, osjetili su i građani Sarajeva i u još nekim područjima.

"Iako se zemljotres nije desio na našoj teritoriji, u Sarajevu se osjetilo blago podrhtavanje na višim spratovima. Iako je, vjerovatno u obalskom dijelu bilo štete, ovdje nije bilo nikakvih materijalnih šteta", objašnjava Rusmir Gorušanin, seizmolog pri Federalnom hidrometeorološkom zavodu.

Prema riječima Vesne Šipke, dežurnog seizmologa HMZ Republike Srpske, podaci seizmoloških stanica zabilježile su zemljotres u tri minute prije 15 časova po lokalnom vremenu sa magnitudom ML = 4.9 jedinice Rihtera i procijenjenim intenzitetom u epicentralnoj zoni od šest - sedam stepeni Merkalijeve skale, sa epicentrom na području Splita.

Zemljotres ovog intenziteta može izazvati oštećenja na starim i slabije građenim objektima u epicentralnoj zoni i većina stanovništva ga osjeća.

Prema podacima sajta za seizmološke aktivnosti EMSC, epicentar zemljotresa je 8 kilometara zapadno od Splita na dubini od 10 kilometra. Podsjećamo, najprije se pojavila informacija da je epicentar zemljotresa na zapadu Bosne i Hercegovine, ali je kasnije Geofizički odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta iz Zagreba saopštio da je epicentar u podmorju kod Splita. Hrvatski mediji javljaju da je stanovništvo uznemireno, a zemljotres se osjetio i u centralnom i jugozapadnom dijelu BiH.

  •  Region: Split
  •  Vrijeme: 13:57:01 (12:57:01 UTC)
  •  Datum: 09.12.2016.
  •  Geo.Koor.: 43.45° 16.30°
  •  Dubina: 6.00 km
  •  Magnituda: Ml=4.9 jedinica Rihtera
  •  Intenzitet: 6-7 stepeni Merkalijeve skale
  •  Izvor: RHMZ RS

Hrvatski mediji javljaju da je stanovništvo uznemireno, a zemljotres se osjetio i u centralnom i jugozapadnom dijelu BiH.

Prema fotografijama koje su se pojavile na društvenim mrežama vidi se da su u trgovinama sa polica padale stvari, a građani ističu da su prestravljeni.

"Ne mogu doći k sebi. Sve se treslo. Pas je prvo počeo lajati, a onda je krenulo. Kao da je bomba pala. Nikad u životu nisam ovako nešto osjetila. Drmale su se sve čaše u svim ormarićima", ispričala je za portal "24Sata.hr" stanovnica Splita.

Mediji u FBiH javljaju da su i građani Sarajeva osjetili ovaj potres. Napominje se da mjesta za paniku nema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije